Se deschid terasele! Cerințele care vizează asigurarea protecției clienților

La terase se va merge cu rezervare, de la 1 iunie, potrivit măsurilor de relaxare publicate vineri seară în Monitorul Oficial.

Printre măsurile care trebuie aplicate înainte de reluarea activitățilorla terase se numără: verificarea stării de întreținere a tuturor spațiilor, echipamentelor și ustensilelor necesare pentru desfășurarea activităților permise, revizuirea planurilor de igienizare și dezinfecție, anunță ANSVSA.

ANSVSA a adoptat împreuna cu MS și Ministerul Economiei și Comerțului un nou Ordin care stabilește pe de o parte cerințe adresate operatorilor din domeniu pentru organizarea și funcționarea adecvată a circuitelor de preparare și servire a produselor alimentare în aceste spatii si pentru protecția clienților, si pe de altă parte măsurile de control stabilite de ANSVSA și MS pentru verificarea modului în care aceste cerințe sunt implementate.

Alte măsuri privesc verificarea stocurilor de alimente, eliminarea celor care ar putea produce toxiinfecții alimentare și instruirea personalului lucrător privind regulile generale de igienă necesare obținerii de produse alimentare sigure, precum și cele suplimentare de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV 2.

Cerințele care vizează asigurarea protecției clienților/consumatorilor sunt cele legate de:

 • se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic pentru clienți;
 • va fi interzis transferul meniurilor sau al solnițelor și olivierelor și a altor obiecte de la o masă la alta, acestea fiind dezinfectate după plecarea clienților;
 • este interzis să se consume produse în picioare;
 • la aceeași masă vor sta maximum patru persoane;
 • personalul care servește clienții va purta măști și mănuși;
 • triajul observațional al acestora;
 • realizarea adecvată a dezinfectării meselor dupa plecarea clienților;
 • dezinfectarea tuturor spațiilor/ suprafețelor unde au acces clienții;
 • dezinfectarea ustensilor folosite în timpul servirii meselor;
 • asigurarea cu dispozitive necesare dezinfectării mâinilor clienților;
 • informarea adecvată a clienților, precum și asigurarea distantării fizice, astfel încât să se evite, pe cât posibil, interacțiunea fizică cu și între clienți.

Acum am deschis terasele. Următoarea etapă va fi deschiderea restaurantelor. Vara, lumea preferă să stea pe terasă. Nu ar fi un risc mare dacă am deschide restaurantele pe 15 iunie, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Digi24.

În ce privește terasele sau spațiile deschise din exterior ale unităților de alimentație publică, inspectorii vor derula, în perioada următoare, controale pentru verificarea și consilierea, acolo unde este cazul, a operatorilor din domeniu, precizează instituția.

Sursa: MEDIAFAX

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *