Ne pregătim de război? Livretul militar cerut la angajare în Neamț

Un cititor de-al nostru ne-a sesizat că în urma unui proces de recrutare pentru a se angaja la o societate comercială din județul Neamț, printre actele de angajare i-a fost cerut și livretul militar sau o adeverință de la Centrul Militar care să ateste că este luat în evidență.

Am rămas surpinși în urma sesizării lui și am început să dăm câteva tefoane pentru a ne informa și a găsi un răspuns la sesizarea acestuia.

În acest caz, am trimis către ITM Neamț un email unde am rugat să ne răspundă la întrebarea cititorului și dacă se justifică această solicitare a angajatorului în legătură cu acest document.

 

Angajatorii nu respectă legea?

În decurs de 2-3 ani, cititorul a mai fost angajat și în alte societăți și nu i-a fost necesar / cerut acest document.

ITM ne transmite că legea este obligatorie, dar în realitate nu s-a pus în aplicare până acum, s-a pus în aplicare de când avem un conflict militar la granița cu Ucraina.

Angajatorii au obligația de a ține evidența militară a salariaților

Cum până acum nu i-a interesat și acum statul îi obligă cumva? Nu vi se pare, cel puțin ciudat?

În urma adresei trimise către ITM Neamț, am fost informați că privind pregătirea populației pentru apărare, angajatorii au obligația de a ține evidența militară a salariaților proprii sau, după caz, a celor cărora le-au încetat contractele de muncă.

Ne activăm oare pentru un viitor incert? Mai bine sa fim pregătiți decât total luați prin surprindere, exact asa cum iarna surprinde mereu administrația drumurilor acestei țări.

Ce prevede art. 46 din legea 446?

Articolul 46

Angajatorii au următoarele obligaţii privind evidenţa militară a salariaţilor proprii sau, după caz, a celor cărora le-au încetat contractele individuale de muncă:a) să ţină evidenţa cetăţenilor încorporabili şi a rezerviştilor prevăzuţi la art. 15 şi să comunice lunar centrelor militare încadrările, transferurile, încetarea relaţiilor de muncă, precum şi orice alte schimbări în datele de evidenţă militară ale acestora;


Litera a) a art. 46 a fost modificată de pct. 28 al art. unic din LEGEA nr. 128 din 12 iulie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 491 din 18 iulie 2012.

b) la angajare, să solicite cetăţenilor documentele personale de evidenţă militară;

c) să acorde salariaţilor sprijinul necesar pentru îndeplinirea obligaţiilor referitoare la serviciul militar;d) să suspende, în condiţiile legii, raporturile de muncă sau raporturile de serviciu care presupun absenţa de la locul de muncă, după caz, ale salariaţilor care participă la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, sunt concentraţi/mobilizaţi, conform legii, sau îndeplinesc serviciul militar în condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (5) şi (5^1). Angajatorii sunt obligaţi să păstreze locul de muncă pe toată durata cât salariaţii îşi îndeplinesc îndatoririle militare.

Litera d) a art. 46 a fost modificată de pct. 28 al art. unic din LEGEA nr. 128 din 12 iulie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 491 din 18 iulie 2012.

Ce credeți, suntem pregătiți să apărăm țara?

Sursa: legislatie.just.ro

 

Instagram InfoNeamț

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com