O zi de foc. Patru case în flăcări într-o singură zi
Într-o singură zi au avut loc 4 incendii la 4 locuințe din județul Neamț.
Primul incendiu a avut loc în jurul orei 07:22, la o casă situată pe strada Bistriței din municipiul Piatra Neamț.
Conform ISU Neamț, pentru localizarea și lichidarea incendiului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.
Incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă într-o cameră și în podul unei construcții.
Pompierii au stins incendiul în urma căruia au ars acoperișul (construit din astereală din lemn și acoperit cu tablă) pe o suprafață de aproximativ 10 mp, articole de îmbrăcăminte, obiecte de mobilier și materiale textile.
În urma incendiului nu au fost victime.
Incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza unei lumânări lăsată nesupravegheată.
Al doilea incendiu a avut loc în jurul orei 08:53, la o casă din comuna Urecheni.
Conform ISU Neamț, pentru localizarea și lichidarea incendiului au intervenit pompierii militari cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț împreună cu voluntari din cadrul SVSU Urecheni.
Incendiul s-a manifestat la acoperișul unei case, cu posibilitatea propagării la întreaga construcție și la o anexă gospodărescă.
Forțele de intervenție au stins incendiul în urma căruia au ars aproximativ 150 mp din acoperiș.
Scurtcircuitul electric a fost cauza probabilă de producere a incendiului
În urma incendiului nu au fost victime.
Al treilea incendiu a avut loc în jurul orei 10:45, la o casă din localitatea Văratec, comuna Agapia.
Conform ISU Neamț, la locul solicitării s-au deplasat pompierii militari cu patru autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț și voluntari din cadrul SVSU Agapia.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajare mare de fum în podul unei casei, cu posibilitatea propagării la o altă casă din aceeași gospodărie dar și la alte două case aflate în vecinătate.
Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite. Au fost evacuate bunurile materiale din interiorul casei la care s-a produs incendiul.
A ars acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 250 mp (construit din astereală din lemn și acoperit cu șindrilă și tablă).
Incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircut.
O femeie în vârstă de 53 de ani (proprietara unei case din vecinătate) a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la echipajul SMURD ca urmare a unui atac de panică.
Foto: ISU Neamț
Al patrulea incendiu, a avut loc în jurul orei 13:25, la o casă din comuna Negrești.
Conform ISU Neamț, la locul solicitării s-au deplasat pompierii pietreni cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD împreună cu pompierii voluntari din cadrul SVSU Negrești.
Incendiul se manifesta în interiorul a două camere de la etaj și la acoperișul unei clădiri P+1.
Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite. Au ars bunurile materiale aflate în interiorul celor două camere și în pod (obiecte de mobilier, articole de îmbrăcăminte, materiale textile, aparate electrocasnice etc) și acoperișul locuinței (construit din astereală din lemn și acoperit cu tablă) pe o suprafață de aproximativ 130 mp.
Scurtcircuitul electric (siguranțe fuzibile improvizate) a fost cauza probabilă de producere a incendiului.
În urma incendiului nu au fost victime.
Având în vedere faptul că în această săptămână, la nivelul județului Neamț s-au înregistrat un număr mare de incedii provocate de defecţiuni la instalația electrică, pompierii nemţeni doresc să reamintească cetăţenilor câteva sfaturi privind utilizarea instalațiilor electrice pentru a preveni producerea unor evenimente ce le pot pune în pericol viaţa și bunurile materiale.
✅Nu utilizaţi aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
✅Nu suprasolicitaţi reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor consumatori;
✅Nu lăsaţi nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reşoul, radiatorul şi altele asemenea;
✅Vor fi supravegheate permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecţie (termostat), deoarece acestea pot să nu funcţioneze la parametrii prevăzuţi şi vor fi deconectate în cazul în care apar defecţiuni;
✅Nu utilizaţi aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte ca urmare a suprasolicitării, folosirii îndelungate sau lovirii;
✅Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
✅Nu utilizați instalaţii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant etc.;
✅Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
✅NU utilizați instalaţii electrice (conductori, prize, întrerupătoare, tablouri de siguranţe, prelungitoare etc.) şi consumatori electrici (de orice fel) cu defecţiuni sau improvizaţii. Utilizați numai aparatură electrică omologată;
✅Reparaţiile la instalaţiile electrice vor fi executate doar de personal autorizat;
Instagram InfoNeamț