Cum trebuie să alegi un topor pentru despicarea lemnelor?
Un topor este unul dintre uneltele esențiale în orice gospodărie. Cu un topor poți tăia crengile uscate, poți să cureți vegetația densă din grădină, să prelucrezi lemnul și să efectuezi anumite lucrări de construcții și reparații.
Însă una dintre întrebuințările cele mai frecvente ale unui topor este pregătirea lemnelor pentru foc, adică tăierea și despicarea acestora, caz în care este necesar un anumit tip de topor, pentru a face munca mai ușoară și mai eficientă.
Chiar dacă sezonul rece a trecut, gospodarii bine organizați încep din timp să-și pregătească stiva de lemne pentru viitorul sezon, așa că au nevoie de cele mai bune unelte în acest scop.
Ce tip de topor este necesar pentru despicatul lemnelor?
Pentru a putea despica bucăți mai mari sau mai mici de lemn este necesar un topor care diferă de cel clasic. Lama unui topor de despicat este de obicei mai mare decât cea a unui topor obișnuit și are o formă bine definită, de pană.
Această formă și dimensiunea mai generoasă permit despicarea lemnului într-un mod eficient, pentru că forța de impact este distribuită pe o suprafață mai mare, determinând lemnul să se desfacă.
Topoarele de acest fel mai au, de obicei, și o coadă mai lungă, pentru a-ți permite să faci pârghie și să lovești lemnul cu mai multă putere, de fiecare dată, pentru a-l despica mai ușor.
În schimb, dacă îți dorești un topor pentru a face așchii sau a tăia lemnul în bucăți foarte mici, vei avea nevoie de un topor cu o coadă mai scurtă și cu o lamă mai subțire, care să ofere mai multă precizie decât toporul pentru despicat.
În timp ce toporul tradițional este potrivit pentru bușteni mai mici și pentru un lemn mai moale, cel pentru despicat se pretează și pentru un lemn mai dur și mai rezistent, cum este cel de: stejar, fag, frasin, cireș sau arțar.
La ce să acorzi atenție în alegerea unui topor pentru crăpatul lemnelor
Așadar, sunt câteva caracteristici pe care să le ai în vedere în cazul alegerii unui topor pentru crăpat lemne:
- Forma și greutatea lamei – lama trebuie să fie mai lată și mai grea față de cea a unui topor de tăiat. În acest mod vei despica lemnul mai eficient, pentru că forța de impact este mai puternică și se distribuie pe o suprafață mai mare.
- Designul mânerului – pentru orice tip de topor, dar în special pentru cel destinat crăpării lemnelor, mânerul trebuie să asigure o prindere confortabilă și sigură. Optează pentru un mâner ergonomic, pe care să nu alunece palmele și care să reducă oboseala în timpul utilizării.
- Calitatea materialelor – verifică întotdeauna cu atenție materialele din care sunt fabricate topoarele. Spre exemplu, un mâner din fibră de sticlă sau lemn tratat este excelent, din punct de vedere al confortului și durabilității. În privința lamei, oțelul de înaltă calitate, tratat termic, oferă durabilitate și rezistență la rugină, astfel că este o opțiune perfectă, pe termen lung.
- Manevrabilitatea – un topor echilibrat corect este mai ușor de manevrat, astfel că oferă o tăiere mai precisă și mai eficientă. Greutatea trebuie să se distribuie uniform între lamă și mâner, astfel încât să se obțină cel mai bun balans.
Avantajele unui topor de despicat lemne
Sunt avantaje importante atunci când utilizezi un topor de despicat lemne. În primul rând, fiind un topor special conceput pentru o astfel de activitate, sarcina tăierii și despicării lemnelor va fi mai rapidă și mai ușoară, în comparație cu un topor clasic de tăiat.
Designul specific al unui topor pentru crăpat lemnul scade riscul de accidente și de alunecare. Forma lamei și greutatea adecvată contribuie la un control mai bun al uneltei. De asemenea, dacă ești un utilizator mai experimentat, poți alege un topor puțin mai mare, însă dacă nu ai experiență în manevrarea toporului de despicat lemne poți alege unul într-o dimensiune mai mică.
Un alt avantaj important ar fi că aceste topoare sunt fabricate astfel încât să reziste la utilizarea intensă și la impactul repetat cu lemnul dur, ceea ce înseamnă că pot avea o durată de viață mai lungă decât cea a topoarelor standard.
Alege un topor, pentru gospodăria ta, din oferta Fixero.com.ro!
Din oferta Fixero.com.ro poți alege un topor potrivit pentru gospodăria ta, indiferent de sarcinile pe care le desfășori. Pentru tăiatul și despicatul lemnelor, poți opta pentru un topor Verto 05G100, 620 gr, cap 410 gr cu mâner din fibră de sticlă 14″.
Pentru lucrări în grădină, în pădure sau pe o parcelă, te poți orienta către toporul Verto 05G203, 3,9 kg, cap 2,7 kg, de asemenea cu un mâner din fibră de sticlă. Aceste topoare oferă o rezistență ridicată, o prindere sigură și utilizare confortabilă, pentru o activitate eficientă și în deplină siguranță.