6 august! Zi de sărbătoare pentru creștini

Schimbarea la față a Domnului Nostru Iisus Hristos se sărbătorește în fiecare an pe 6 august. Este ziua când Domnul a fost văzut de sfinții Apostoli pe Muntele Tabor într-o lumină nouă alături de proorocii  Sf. Ilie și Sf. Moise

Conform ro.orthodoxwiki.org, sărbătoarea Schimbării la Față este prin excelență aceea a îndumnezeirii naturii noastre omenești și a participării trupului nostru trecător la bunurile veșnice, care sunt mai presus de fire. Înainte chiar de a îndeplini Mântuirea noastră prin Patimile Sale, Mântuitorul arată atunci că scopul venirii Sale în lume era tocmai să aducă pe tot omul la contemplația slavei Sale dumnezeiești. Din acest motiv sărbătoarea Schimbării la Față i-a atras în mod deosebit pe călugări, care și-au închinat întreaga viață căutării acestei lumini.

Foarte multe mănăstiri au fost închinate acestei Sărbători, mai ales după „controversa isihastă” din secolul XIV, despre natura luminii din Tabor și despre contemplație. De notat de asemenea că, după o tradiție care circula pe vremea iconoclasmului, prima Icoană, scrisă de înșiși Apostolii, a fost aceea a Schimbării la Față. E vorba desigur mai puțin de un fapt istoric cât de o interpretare simbolică, prezentând legătura intimă întreținută de tradiția Bisericii între arta Icoanei și această Sărbătoare a vederii lui Hristos întru slavă.

Ce marchează acestă sărbătoare?

Pentru români și greci această sărbătoare marchează începutul recoltelor.

În special strugurii nu se mâncau până pe 6 august. Abia după acestă sărbătoare se puteau gusta strugurii.

În unele parohii, primii struguri sunt aduși la biserică pentru a fi binecuvântați și împărțiți enoriașilor.

Foto: doxologia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *