Atenție! Evitați deplasările pe timp de caniculă.

Atenție!

Temperaturile ridicate înregistrate în cursul zilei pot genera probleme de sănătate atât persoanelor sănătoase, dar mai ales celor cu suferinţe cardiovasculare, neuropsihice, endocrine, metabolice, în general bolnavilor cronici şi copiilor.

Pentru atenuarea efectelor nefavorabile ale temperaturilor deosebit de ridicate asupra sănătăţii, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă populației să respecte următoare reguli:

 1. Evitarea expunerii îndelungate la soare. Utilizarea mijloacelor de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, cremă cu factor de protecţie). Se recomandă, ca lentilele ochelarilor de soare să fie de culoare cenuşie, verde sau maro, iar crema protectoare cu factorul de protecție nu mai puţin de 50%, se va aplica cu 30 de minute înaintea expunerii la soare şi reaplicată periodic la fiecare 2 ore.
 2. Îmbrăcămintea lejeră, de culori deschise, confecţionată din materiale cu fibre naturale, încălţăminte comodă.
 3. Consumarea zilnică a cel puţin 2 litri de lichide (apă potabilă, apă minerală sau plată îmbuteliată, ceaiuri la temperatura aerului), rehidratarea cu soluții izotonice.
 4. Evitarea consumului de cafea, băuturilor alcoolice, inclusiv berii, a băuturilor fierbinți.
 5. Consumarea zilnică de fructe și legume în stare crudă, ca fiind o sursă importantă de vitamine şi substanţe minerale necesare organismului în timpul caniculei, de asemenea, dispare senzaţia de sete continuă, datorita efectului treptat de eliberare a apei din produsele vegetale.
 6. Evitarea consumului de alimente cu conținut sporit de grăsimi, sare, zahăr, a bucatelor prăjite sau afumate, semifabricatelor, fast-food etc.
 7. Angajatorii, în perioada caniculară, vor asigura salariaţii cu cantităţi suficiente de apă potabilă sau minerală – nu mai puţin de 2,0-2,5 litri/zi pentru o persoană.
 8. Plimbările în aer liber şi practicarea activităţilor fizice, în special pentru copiii de vârstă fragedă şi pentru persoanele în etate, se recomandă doar în orele de dimineaţă până la orele 11.00 sau seara după orele 18.00.
 9. Pentru a proteja locuinţa de pătrunderea căldurii – închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile;
 10. Pe toată perioada cât temperatura exterioară este mai înaltă decât cea din locuință – ţineți ferestrele închise;
 11. Stingeți sau reduceți intensitatea luminii artificiale şi deconectaţi de la reţea aparatele electrocasnice de care nu aveți strictă nevoie.

La apariţia semnelor de hipertermie (insolaţie): febră, dureri de cap, ameţeli, dereglarea respiraţiei, mărirea frecvenţei bătăilor de inimă etc. – adresați-vă de urgență medicului sau sunați la 112.

Nu se recomandă băi foarte reci sau administrarea preparatelor antipiretice fără consultarea medicului.

Pentru a proteja copiii de efectele caniculei se recomandă:

 1. Hidratarea frecventă a copilului cu lichide proaspete (apă, ceaiuri neîndulcite), chiar dacă acesta nu le cere.
 2. În cazul unei deplasări asiguraţi-vă că dispuneţi de cantităţi suficiente de apă potabilă. Nu-i lăsaţi fără supraveghere, chiar pentru perioade scurte de timp, în automobile sau în încăperi prost ventilate.
 3. Evitați plimbările copiilor mici (până la un an) în perioada zilei cu temperaturi maxime ale aerului.
 4. Nu-i scăldaţi în apă rece.
 5. Asiguraţi-le îmbrăcăminte din fibre naturale, de culoare deschisă.
 6. Preparați bucatele proaspete imediat înaintea consumului. Nu se recomandă prepararea din timp, chiar dacă bucatele sunt păstrate în frigider.
 7. În meniul zilnic al copilului includeți o cantitate suficientă de legume, fructe, sucuri naturale și decocturi din plante.

Persoanelor în etate și celor cu afecțiuni cronice, în special cardiace și respiratorii, cu diabet li se recomandă:

 1. Hidratarea corespunzătoare și o alimentație preponderent din legume și fructe proaspete;
 2. Evitarea consumului de alcool și cafea;
 3. Limitarea deplasărilor în orele caniculare.
 4. Urmarea tratamentului prescris de medic.
 5. La agravarea stării de sănătate – apelarea de urgență după ajutor medical.

Sursa: www.insp.gov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *