1 aprilie – Ziua păcălelilor. De unde a pornit acest obicei

Din secolul XVI-lea, ziua de 1 aprilie, este cunoscută ca fiind ziua păcălelilor în mai multe țări din  Europa.

În România, păcălelile au început să fie practicate în secolul al XIX-lea. Tot la noi, se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul.

Ziua Păcălelilor este marcată timp de două zile în Anglia: cel păcălit este numit „noddy” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei.

În Scoţia, acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie – trad.), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii.

În trecut, prietenii se trezeau cu soții peste noapte, cunoscutele întâlniri aranjate. Aceste întâlniri erau aranjate mai mult pentru amuzament, colegului, prietenului, vecinului s.a.m.d. Prin urmare, toată lumea păcălea pe toată lumea.

Ca aceste farse nevinovate să aibă succes, se spune că trebuie făcute până la ora prânzului, altfel aduc ghinion.

De unde a pornit acest obicei

Legat despre apariţia Zilei Păcălelilor, ipoteza acceptată susţine că originea zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian în Franţa, anul 1582. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie.

După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi „nebuni de aprilie”. Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.

Înainte de apariţia Zilei Păcălelilor au existat festivalul roman Hilaria, care se ţinea pe 25 martie, sau, în perioada medievală, Festinul Proştilor, marcat pe 28 decembrie.

Marcată mai întâi în Europa, Ziua Păcălelilor a emigrat peste Ocean şi apoi pe tot globul.

Nimeni nu se supără de 1 aprilie, farsele trebuie tratate ca atare, dar, acestea trebuie făcute cu o oarecare limită.

Pentru bărbați, dacă o femeie frumoasă reușește să-i păcălească, recomandat este să o ia de soție sau măcar să-i fie prieten. Dar atenție, din ce se spunea în trecut, căsătoriile din acestă zi, nu sunt de durată. Soțul va fi ținut sub „papuc” toată viața.

În schimb, copii născuți în acestă zi, vor avea noroc toată viața, dar ar fi recomandat să stea departe de jocurile de noroc.

Patru farse celebre :

?În anul 1950, o televiziune olandeză a anunțat că s-a prăbușit Turnul din Pisa.

?În anul 1957, BBC a difuzat o știre conform căreia la o fermă din Elveția s-au obținut recolte-record de spaghetti, arătând și mai multe imagini cu tăiței recoltați din copaci.

?În anul 1980, BBC a difuzat o știre în care a anunțat că legendarul ceas mecanic londonez Big Ben va fi înlocuit cu un ceas electronic.

?În anul 1993, primăria orașului Koln, Germania, le-a făcut o farsă persoanelor care practicau jogging în parc, oprind pe fiecare în parte și spunându-le că, dacă nu respectă noua lege care impune încadrarea alergătorului în limita de 6 km/h, vor fi amendați. De ce această lege? Deoarece orice altă viteză ar putea deranja veverițele din parc aflate în perioada împerecherii.

Sursa: www.libertatea.ro

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com