Obiceiuri și tradiții. Prima zi de Paște!

De astăzi oamenii se vor saluta timp de 40 de zile prin Hristos a Înviat!, Adevărat a Înviat!

Înainte de toate, după așezarea mesei, se cântă „Hristos a Înviat” și  se ciocnește câte un ou roșu.

De ce este atât de important oul roșu?

Reprezintă simbolul darului. Cu mult timp înainte de Hristos, acesta era simbol al echilibrului, creației, simbol al vieții și al reînnoirii naturii.

Cea mai cunoscută relatare despre vopsitul oului în roșu, este cu Maica Domnului, care venind la locul unde Domnul a fost răstignit, cu un coș de ouă în brațe, s-a așezat la picioarele Lui, plângând. Astfel că din rănile provocate de oameni, a curs sânge peste coșul cu acele ouă. De atunci Domnul Nostru Iisus Hristos, a lăsat poruncă, vopsitul oului pentru zilele de Înviere în amintirea celor petrecute.

Dar să nu uităm că pe lângă ouă, la masă mai găsim pasca, cozonacul și mielul.

Conform scrierilor mai vechi, Mielul este Isus Hristos, care își accepta sacrificiul. Pasca frântă și vinul turnat semnifică sacrificiul christic.

Pasca este preparată în ajunul Învierii. Adevărata pască este aceea care se taie în bucățele mici, se pune în pachețele și se duce la biserică pentru a fi sfințită. Bucățile de pască sunt duse acasă și păstrate pentru a-i face pe credincioși părtașii binecuvântării lui Dumnezeu, crezându-se a avea puterea de a alunga bolile și necazuril e. – Sursa Wikipedia. 

Ținutele credincioșilor, un alt simbol al sărbătorii. Se obișnuiește din timpurile de demult, ca în ziua Învierii Domnului poporul să poarte ținute noi. Fie ele cumpărate, primite cadou sau croite.

Hainele noi din prima zi de Paște aduce noroc. Semnificând totodată și purificarea trupului și a sufletului.


Hristos a Înviat din morți, 

Cu moartea pe moarte, călcând… 

Și celor din morminte, 

Viață dăruindu-le!

 

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *