Program Târgul de Crăciun la Neamț – Marti 17 Decembrie 2019

Marți 17 decembrie orele 18:00 , scena de pe platoul Curții Domnești va găzdui o nouă serie de artiști. Vă așteptăm în număr cât mai mare să sărbatorim împreună festivalul Târgul de Crăciun la Neamț ediția IV.

  • ASOCIAŢIA „MELISMA”

Asociația „Melisma” din Piatra-Neamț, înființată în august 2017, este condusă de profesor coordonator de canto popular și muzică ușoară Maria Țifrea. Asociaţia promovează atât muzica tradițional românească, cât și dansul popular prin copii, tineri și adulți din Piatra Neamț și din județ. Scopul acestui club este de a încuraja fiecare cursant să-și depășească emoțiile, să-și dezvolte abilitățile muzicale.

Grupul de copii care va evolua la Târgul de Crăciun va interpreta un colaj de colinde româneşti.

  • Ansamblul Folcloric “Comorile Neamțului”

A fost înfiinţat de catre profesor-coregraf Anda Maria Acristinei  în anul 2008. Aceasta,  din dragoste pentru jocul si cântecul  popular, a strâns în jurul său tineri cu vârste cuprinse între 4 şi 30 de ani, punând astfel bazele unui ansamblu de dansuri populare româneşti. Talentul coregrafului şi eforturile dansatorilor au rodit apoi în numeroase reprezentaţii la nivel local, judeţean, naţional, pentru ca ulterior ansamblul să efectueze turnee şi să participe la concursuri şi festivaluri internaţionale în Franţa, Spania, Turcia, Grecia.

Intenţia Ansamblului folcloric ,,Comorile Neamtului”  este de a prezenta o imagine despre cultura tradiţională şi obiceiurile judeţului Neamţ, dar şi din alte regiuni ale ţării.

  • ALEXANDRU BRĂDĂŢAN

Alexandru Brădăţan este unul dintre cei mai apreciaţi solişti de muzică populară din noul val de ineterpreţi ai folclorului românesc. De loc din Gura Humorului, el a crescut într-o familie de oameni iubitori de tradiţie românească. Solistul ce reprezintă cu succes muzica populară din Bucovina a urcat prima dată pe scenă încă de la grădiniţă, când era prezent la mai toate manifestările. Din 2005, Alexandru Brădăţan a pus stăpânire pe scenă şi nu a mai renunţat la ea, până în prezent. „Nu cred că m-a îndreptat nimeni spre muzică, cred că este o chemare. De mic copil mi-a plăcut muzica populară. La noi în casă se asculta, se ascultă muzică populară. Fiind o familie mai spirituală, valorile tradiţionale ale poporului erau pe un piedestal foarte bine pus la punct”.

În anul 2005 a înregistrat prima sa piesă, o horă dăruită de Maria Macovei. A fost piesa cu care avea să participe în iarna anului respectiv la o filmare video care a avut loc la Moldoviţa, dcu ocazia sărbătorilor de iar. Imaginile au fost transmise la televiziunea naţională, moment care a reprezentat actul de naştere al artistului Alexandru Brădăţan.

În palmaresul său,unul bogat, are, la capitolul realizări, şi cel puţin două albume înregistrate. Primul se intitulează „Am în suflet cânt şi joc” şi cuprinde chiar melodiile sale de la începuturi. Al doilea, „Cu drag de Voroneţ”, a fost lansat în anul 2012, eveniment la care a luat parte regretata Mărioara Murărescu şi mai toţi colegii de generaţie ai lui Alexandru Brădăţan, din întreaga ţară. Piesele de pe aceste două albume au fost compuse de îndrumătoarea tânărului solist, Maria Macovei.

Solistul nu concepe să se mute din Bucovina, lui îi place să călătorească, însă se întoarce de fiecare dată acasă cu dragă, pentru că meleagurile din zona natală se simte cel mai bine.

  • GRIGORE GHERMAN

Grigore Gherman (n. 23 iunie 1987, ținutul Herța, Ucraina) este un cântăreț de muzică populară.

A absolvit Universitatea Națională de Muzică București, secția Compoziție Muzică Ușoară și Facultatea de Litere, Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității „Yurii Fedkovici” din Cernăuți.

La vârsta de 12 ani urca pentru prima dată pe scenă alături de orchestra Valea Prutului din Cernăuți.

Afinitatea pentru scris și-a aratat-o încă de pe vremea când trăia în Cernăuți, publicând poeme în ziare si reviste cernăutene („Gazeta de Herta”, „Libertatea Cuvîntului”, „Concordia”, „Zorile Bucovinei”, „Arcasul”, „Glasul Bucovinei”, „Mesager bucovinean”, „Університетський вісник”, „Перекур”,”New формати”), în unele ziare și reviste din România (Curierul „Ginta latină”, „Crai nou”, „Tara Fagilor”, „România literară”), dar și în unele reviste din Republica Moldova („Biblio Polis”, „Clipa”) și Convorbiri literare.Volumul de debut a fost „Epoca nedescifrată”(2009) – unde :

De asemenea și volumul de cântece „La ceasul florilor de liliac” (coautori Silvia Caba Ghivireac și Ion Iacobuță).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *