Vernisaj – O nouă expoziție de pictură Carmen Cărbunariu

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește, în Sala Cupola, expoziția de pictură „Culorile iubirii“ semnată de Carmen Cărbunariu,aflată pe simeze în perioada 2-15 decembrie 2019. Artista plastică își dedică evenimentul cultural cinstirii celor „Trei decenii de libertate în România“, marcând, astfel, aniversare Revoluției din decembrie 1989. Vernisajul va avea loc joi, 5 decembrie, ora 17.00, Sala Cupola, iar prezentarea va fi făcută de poetul Dorin Ploscaru. Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 – 19:00, conform programului Bibliotecii Județene. Evenimentul va fi precedat de un moment muzica susținut de pianista Oana Cărbunariu și violonista Estera Cuzuioc.

Carmen Cărbunariu expune pentru a doua oară pe simezele Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț, după ce a mai fost prezentă aici în luna iulie anul acesta.
Carmen Cărbunariu este un artist plastic care s-a născut în orașul Piatra-Neamț, în anul 1958. Primii pași în pictură i-au fost îndrumați, cu entuziasm și pasiune, de la vârsta de 10 ani, de sculptorul Pompiliu Clement. Ulterior, a urmat Școala Generală de Muzică și Arte Plastice din orașul natal. În decursul anilor de studiu, pictura devenind pentru ea un mod de exprimare intim și profund. Deși finalizează studiile Universității Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iași, în anul 1980, continuă să-și dezvolte talentul artistic, cu pasiune pentru Tintoretto, Tonitza, Grigorescu, Michelangelo, Rembrandt și Gentileschi. În 1999 emigrează în Italia, unde continuă să picteze și este remarcată de galeristul și curatorul Bruno Cosignani, care o îndrumă spre diverse expoziții și concursuri internaționale de pictură, unde câștigă numeroase premii și aprecieri ale criticilor prof. Manrico Testi, dr. Monica Ferrarini, dr. Sabina Fattibene, prof. Marco Dolfi și dr. Claudia Boldi. Începând cu anul 2011, operele pictoriței Carmen Cărbunariu sunt cotate (în euro) în catalogul bienal „Quotazioni dei pittori e scultori italiani dai 1900 ai nostri giorni“, editat de Asociația „II Quadrato“ din Milano, cu recenzii ale recunoscuților critici prof. dr. Giorgio Falossi și prof. dr. Lorenzo Cipriani. În anul 2013, după licența susținută la „Accademia di Belle Arti“ din Carrara, urmează un Master în „Arte Visuale – Pittura“, sub îndrumarea pictorului prof. Giovanni Chiapello, pe care îl finalizează în 2015 cu nota maxima „110 e Lode“, scriind și un manual practic de pictură, intitulat „Piccolo Trattato di Pittura al olio“. În perioada 2012-2016, pictorița colaborează și cu galeristul și curatorul Claudio Giannini, președintele asociației „Percorsi d’Arte“ Massarosa (Lucca), „Caleidoscopio Art“ și „Il Quadrato“ (Milano), participând la 19 expoziții colective. În aceeași perioadă, Carmen Cărbunariu este invitată să expună operele în 9 manifestări de gen individuale, organizate în galerii de mare prestigiu, cum ar fi: „L’Agostiniana“ Roma, „Europa“ Camaiore, „Internazionale“ Viareggio, „Complesso Monumentale – Villa Giulia“ Roma, „San Carlo dei Barnabiti“ Florența și „Kunstuntilling Klepp Radhus“ Solavegen, Algard-Norvegia. În decursul anilor, artista a creat peste 200 de lucrări de pictură în ulei, acuarelă, grafică, litografie și desen. Operele ei au fost publicate în numeroase cataloage, jurnale și reviste de artă din Italia și Norvegia, bucurându-se de aprecierea publicului, a colegilor artiști și a criticilor de artă. În anul 2017 se întoarce acasă, la Piatra-Neamț, după o absență de peste 18 ani, cu bucuria și speranța că în sfârșit se va putea dedica fără rezerve picturii și desenului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *