Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării va avea un ministru din Piatra Neamț

Președintele Klaus Iohannis a semnat ieri decretele pentru numirea lui Marcel Boloș la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și a lui Sebastian Burduja la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Biroul Executiv al PNL a decis, pe 21 aprilie, nominalizarea deputatului Sebastian Burduja pentru funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi a lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Sebastian Burduja este consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă. Este licențiat al Universității Stanford și absolvent al unui dublu-masterat la Harvard.

Cine este Sebastian Burduja?

Conform blog-ului personal, el s-a născut în București și la câteva luni de la naștere s-a mutat în Piatra Neamț.

M-am născut în București, la mijlocul anilor ’80. Prima casă a fost un mic apartament de bloc din Cartierul Militari. După numai câteva luni de la naștere, fără să vreau i-am „alungat” pe părinți din București, un oraș care devenise extrem de neprietenos pentru doi oameni tineri, cu doi copii si fără relații în partid. Erau anii cei mai crunți ai regimului comunist și muream de foame. Ne-am mutat la Piatra Neamț.

Nu întâmplător Piatra Neamț, pentru că de acolo este familia Burduja, cu o tradiție istorică îndelungată, aici și dincolo de Prut. Am avut șansa unei copilării frumoase la Piatra. Rămân multe amintiri dragi, mai ales cele cu sora mea, părinții și bunicii. Crăciunul și Paștele în special erau memorabile, sărbătorite ca într-o familie de preoți. Din partea mamei, bunicul, Pr. Ioan Pricop, a fost Protopop de Neamț timp de 25 de ani, apoi Preot Paroh la Biserica Sf. Nicolae din Bacău. Fratele bunicii, Înalt Prea Sfințitul Ioachim, Episcop Vicar de Roman și apoi Episcop de Huși. Dinspre tată, străbunicul a fost Preot Paroh la Dochia, cumnatul lui tot preot în sat, iar vărul lui preot, la Ghigoiești. Iar la Borniș, jumătate de sat este Burduja. Acestea-s rădăcinile.

Potrivit Edupedu, înainte să fie ales deputat, el a fost, între 2019-2020, secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice, iar în 2020 a fost și membru al Consiliului de Administrație la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Anterior, timp de trei ani, a fost managing partner în firma de consultanță RISE Consortium. Între 2021-2015 a lucrat ca specialist în dezvoltare socială, Regiunea Europa și Asia Centrală la Banca Mondială, după ce doi ani (2011-2012) a lucrat în consultanță de management la Dalberg Global Development Advisors.

Între 2011-2015 a fost președinte și membru fondator la Fundația CAESAR (Centru pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români), după ce, între 2009-2013, a fost președinte și membru fondator la Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), organizația care anul trecut atrăgea atenția prin propunerile sale privind finanțarea studenților din străinătate. (Vezi mai sus detalii despre lansarea acestei organizații)

Potrivit propriului CV, el a obținut un doctorat în Economie și Afaceri Internaționale (calificativ excelent – Summa Cum Laude) – disciplinele “Management, Strategie, Etică în afaceri, Relaţii internaţionale, Responsabilitate socială corporatistă, Anticorupţie” la ASE București – Departamentul de Relații Economice Internaționale, între 2016-2019. A obținut licența în științele politice (calificativ maxim în lucrarea de diplomă) la Stanford University (2004-2008), a urmat un master în politici publice la Harvard Kennedy School of Government – Harvard University (2008-2011) și un master în administrarea afacerilor la Harvard Business School – Harvard University (2008-2011), potrivit sursei citate.

Ca parlamentar, se numără printre inițiatori în cazul a 76 de propuneri legislative, dintre care 11 au legătură cu educația (diverse modificări ale Legii educației, proiecte vizând educația fizică, încurajarea lecturii, burse).

 

Sunt totodată norocos să plec la acest drum cu o echipă de oameni competenți, integri și devotați aceluiași vis: România din care nimeni să nu mai plece și în care toți cei plecați să revină acasă.
Suntem conștienți că greul abia acum începe. Avem mult de muncă și o misiune dificilă. Termene limită strânse, programe și proiecte complexe, decizii grele. Funcțiile sunt trecătoare. Rămânem cu ceea ce rămâne după noi pentru semenii noștri. Pentru asta merită fiecare clipă.
Mulțumesc pentru gândurile bune și mai ales pentru urările de “spor la treabă”. Vom avea nevoie de asta. Cât despre felicitări, eu le rezerv pe toate celei care le merită cu adevărat, alături de care fix astăzi împlinesc 10 ani de casă de piatră și de iubire: jumătatea mea mai bună, Holly Burduja, fără de care nu aș fi nimic. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a adus pe același drum, cu bucurii nemărginite, tristeți adânci și tăcute, dar mereu în iubire infinită.
Înainte, împreună, transmite pe facebook Sebastian Burduja
Sebastian_Burduja_-_CV_

 

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com