Azi în istorie – Evenimente 26 Iulie

?Evenimente:

  • 1529: Francisco Pizarro González, conchistador spaniol, este numit guvernator al Peru.

Francisco Pizarro González (n. 16 martie 1478, Trujillo, Coroana Castiliei – d. 26 iunie 1541, Lima, Peru) a fost unul dintre cei mai celebri conchistadori spanioli, cuceritorul Imperiului Inca.

  • 1741: A fost descoperită Peninsula Alaska de către exploratori ruși; în 1867 a fost cumpărată de SUA. În prezent, Alaska este stat al SUA.

Alaska este un stat al Statelor Unite ale Americii situat în extremitatea nord vestică a continentului America de Nord. A devenit cel de-al patruzeci și snouălea stat al Uniunii nord-americane, la 3 ianuarie 1959, după ce fusese teritoriu al Statelor Unite, Alaska Territory, între 1912 și 1959. Numele „Alaska” provine cel mai probabil din cuvântul Alyeska din aleutină însemnând „țară mare”, „continent”, sau „pământ mare”. Este străbătută de fluviul Yukon. În 1867, Rusia a vândut Statelor Unite ale Americii teritoriul Alaska pentru suma de 7,2 milioane de dolari.

  • 1469: Războiul celor Două Roze: În bătălia de la Edgecote Moor forțele conduse de Richard Neville, conte de Warwick se opun celor conduse de Eduard al IV-lea al Angliei.

Războiul celor Două Roze (1455–1485) este numele sub care mai este cunoscut războiul civil purtat cu intermitență pentru tronul Angliei între susținătorii Casei de Lancaster și cei ai Casei de York. Ambele case regale erau ramuri ale Casei Regale Plantagenet, avându-l ca strămoș comun pe regele Edward al III-lea. Numele generic de Războiul celor Două Roze nu a fost folosit în perioada în care conflictul a avut loc, ci mai târziu, avându-și originea în formele și culorile blazoanelor celor două case regale: Roza roșie de Lancaster (Red Rose Badge of Lancaster.svg) și Roza albă de York (Yorkshire rose.svg).

Războiul a fost purtat de armate formate din vasalii feudali ai celor două case regale. Casa de Lancaster a avut sprijinitori în special în sudul și vestul țării, în timp ce sprijinitorii Casei de York proveneau în special din zonele de nord și de est. Războiul celor Două Roze, cu marele său număr de victime din rândul nobilimii, a fost o cauză principală a scăderii importante a puterii aristocrației, ceea ce a dus la creșterea puterii monarhiei centralizate a dinastiei Tudor.

  • 1882: Parsifal, operă în trei acte de Richard Wagner, a avut premiera la Bayreuth.

  • 1887: L. L. Zamenhof editează prima carte despre limba planificată Esperanto, în limba rusă.

Ludovic Lazar Zamenhof (Ludovic LazarusLudwik LejzerLudwik Łazarz) (n. 15 decembrie 1859, Białystok – d. 14 aprilie 1917, Varșovia) a fost un oftalmolog și filolog polonez de origine evreiască născut în Rusia țaristă, cunoscut ca inventator al limbii esperanto, cea mai răspândită limbă artificială din lume.

  • 1941: Este cucerită Cetatea Albă. Se încheie campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei și Basarabiei.

  • 1944: Prima rachetă V-2 germană care lovește Regatul Unit.
  • 1945: Al doilea război mondial: Ultimatumul anglo–chino–american care solicita capitularea Japoniei.
  • 1945: Partidul Laburist câștigă alegerile generale din Marea Britanie. Căderea de la putere a lui Winston Churchill.

Sursă imagini și text: ro.wikipedia.org

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com