Botezul Domnului

Biserica ortodoxă sărbătorește Boboteaza sau Botezul lui Iisus Hristos la data de 6 ianuarie. Boboteaza reprezintă incheierea ciclului așa-numitelor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă , care încep pe 24 Decembrie în Ajunul Crăciunului.

În limba greacă , cuvântul Bobotează este supranumit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin Arătarea Domnului, și anume a Sfintei Treimi.

În Biblie Ioan Botezătorul este menționat și considerat ca fiind înaintemergătorul lui Iisus Hristos. De asemenea, se consideră că acesta a răspândit venirea acestuia, îndemnându-i pe iudei la pocăință.

În Evanghelie se relatează că Iisus a venit din Galileea pentru a fi botezat de către Ioan. Acesta, în momentul în care l-a văzut a rostit următoarele cuvinte: „Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce spală păcatul lumii”.

De asemenea, odată cu sărbătoarea de Bobotează apar și anumite traditii si obiceiuri pe care oamenii le țin cu sfințenie .

Conform acestei relatări, ieșind din apa Iordanului, Iisus ar fi spus „cerurile s-au deschis și duhul lui Dumnezeu s-a vărsat , coborând-se ca un porumbel și venind peste el. Și glas din ceruri zicând : acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”.

Sursa: calendarulortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *