Colinde, colinde….

Colinde, colinde… 

E vremea colindelor, 

Căci gheața se’ntinde 

Asemeni oglinzilor. 

Și tremură brazii

Mișcând rămurele, 

Căci noaptea de azi-i

Când scântee stelele. 

❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️☃️

Colindele au fost cântate pentru prima oară  în Europa cu mii de ani in urmă, dar ele aveau o însemnătate diferită de cea pe care o îmbracă astazi. Erau cantece păgâne, evocate în perioada serbărilor Solstițiului de iarnă, pe care oamenii le celebrau dansând în jurul focurilor și  monumentelor de piatră.

Și pe teritoriul tării noastre colindele au avut initial un scop ritualic, acela de urare pentru fertilitate și belsug. Obiceiul era legat de începutul noului an agrar ori de finalul sau (primăvara, respectiv toamna).

Un alt scop des întâlnit al colindelor era și acela de alungare a spiritelor rele și de invocare a sufletelor celor trecuți în neființă. Pe aceasta cale, colindele urmăresc funcția sărbătorilor păgâne ale saturnaliilor (veneratori ai zeului Saturn). În timp însă, semnificația inițială a colidelor a păstrat numai atmosfera sărbătorească, de ceremonie și urare.

Colindele au caracterul unor cântece tradiționale, cu tente folclorice, urări epico-lirice, legate de obiceiul precreștin al datinei colindatului. Ele se cântă în preajma Sfintelor Sărbători ale Crăciunului, având versiuni diferite, în funcție de regiuni și graiuri.

Astăzi , colinda a căpătat, mai degrabă, caracterul asa-numitelor „cantece de stea”, obisnuite de Craciun și Bobotează, vizând în firul lor narativ Viflaimul, Irozii și subiectele creștine.

În România, precum și în alte țări de rit crestin răsăritean, unde inchinarea magilor e sărbătorită deodata cu Crăciunul, umblatul cu steaua are loc în seara de Crăciun, pe când în țările cu rituri apusene, unde închinare magilor e sărbătorită de Bobotează, se umbla cu stea în ajunul acestei sărbători.

Cel mai vechi cântec creștin de Crăciun este „Jesus refulsit omnium”, compus de St. Hilary din Poitiers, în  secolul al IV-lea. De asemenea, colindele „O vino azi, Emanuel”, scris în secolul al XII-lea și „Cantecul Mariei”, cântat mai ales în bisericile catolice și conceput în Evul Mediu cu versuri extrase direct din Evanghelia după Luca, sunt două dintre cele mai vechi cântece creștine.

☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️❄️

Cei dragi vă vor aștepta azi, mâine și poimâine să le încântați sufletul cu cele mai frumoase colinde.

Acum e momentul să privim totul cu bunătate și lăsăm totul în urmă. Să privim către noul an numai cu zâmbete, iubire și voie bună.

Foto: gândul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *