Focare de pestă porcină aproape de Neamț !

In ultima săptamână au fost confirmate cel puțin 3 cazuri de pestă porcină africană (la porci domestici) in județul Iași localitațile Prisăcani, în Tungujei, din comuna Ţibăneşti iar astăzi 04.01.2020 in comuna Gorban (sat Podu Hagiului).

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că a convocat o şedinţă extraordinară a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor pentru a lua măsurile care se impun, după ce au fost confirmate cazurile de pestă africană.

„În această dimineață am convocat membrii Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, ca urmare a depistării unui nou focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din satul Podu Hagiului, comuna Gorban. În cadrul ședinței a fost aprobat planul de măsuri pentru stingere și eradicare. Zona de protecție, în jurul focarului, pe o rază de 3 km, cuprinde următoarele localități: Podu Hagiului (comuna Gorban), Podolenii de Jos, Podolenii de Sus (comuna Cozmești). Zona de supraveghere este pe o rază de 10 km în jurul focarului și cuprinde următoarele localități: Gura Bohotin, Scopoșeni, Zberoaia (comuna Gorban), Isaia (comuna Răducăneni), Moșna (comuna Moșna), Cozmești (comuna Cozmești). Medicii veterinari au luat măsurile de primă urgență în focar, iar în continuare toate instituțiile responsabile vor pune în aplicare acțiunile stabilite, respectiv măsurile și restricțiile impuse de Manualul Operațional PPA.
Cetățenii au obligația să anunţe medicului veterinar orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la specia porcină și să respecte regulile minime de biosecuritate.” a declarat prefectul județului Iași Marian Grigoraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *