Lupta pentru Cheile Bicazului, granița dintre Harghita și Neamț

Lupta pentru #CheileBicazului și #LimitaNeamțului continuă. Astăzi, prefectul George Lazăr, a fost prezent la Curtea de Apel Ploiești, alături de dl Gheorghiță Oniga, primarul comunei Bicaz Chei și dl Simion Stancel directorul Oficiului de Cadastru  Neamț.

După cum a și declarat pe pagina de Facebook :

Astazi am fost impreuna cu dl Gheorghita Oniga, primar al comunei Bicaz Chei si cu dl Simion Stancel directorul Oficiului de Cadastru Neamt, la Curtea de Apel Ploiesti la ultimul termen din cadrul procesului #Cheilebicazului#
Am sustinut in calitate de Prefect al judetului Neamt, drepturile patrimoniale ale judetului nostru si am aparat in instanta limita teritoriala a comunei Bicaz Chei si implicit a Neamtului.
Consider ca impreuna cu dl primar si cu dl director am facut toate demersurile juridice in a apara corect drepturile judetului Neamt si am speranta ca vom avea o solutie juridica legala care sa statueze limitele reale ale judetul nostru.
Pronuntarea hotararii judecatoresti se va da pe data de 18.06.2020 prin intermediul grefei instantei.

Conform site-ului adevărul.ro, pe 12 iunie 2019, Tribunalul Prahova hotăra că limita dintre cele două judeţe, Harghita și Neamț, este la 32 de kilometri de oraşul Gheorgheni, incluzând astfel Cheile Bicazului în Harghita.

„Anulează procesul-verbal având ca obiect stabilirea traseului hotarului administrativ, emis în anul 1998. Stabileşte linia de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei, astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1) – Lacul Roşu – limita Jud. Neamţ 0 + 000 32 +32,000 Km., conform Hotărârii nr. 540/2000 din 22/06/2000“, se arată în soluţia pe scurt a instanţei.
Ca urmare a deciziei venita din partea instanței de judecată din Prahova, Simion Stancel a declarat :
Este surprinzător, pentru că judecătorii s-au orientat după o hotărâre din 2000, nr. 540, privind «aprobarea încadrării în categorii funcţionale a drumurilor publice». Nu printr-o astfel de hotărâre se reglementează un hotar administrativ şi nu are absolut nicio legătură cu hotarul care a fost aşa şi pe timpul regiunilor, când era hotar între fosta Regiune Mureş autonomă maghiară şi Regiunea Bacău. Şi înainte de legea din 1968, dar şi după, hotarul este pe pârâul Cupaş, deasupra Cheilor Bicazului. Cheile sunt în totalitate la Neamţ. Se cheamă Cheile Bicazului, şi nu Cheile Gheorgheniului sau ale Harghitei. E clar, e evident, aşa a fost dintotdeauna şi sperăm aşa să fie la instanţa superioară“.
Foto: Facebook George Lazăr

Sursa: www.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *