Municipiul Piatra Neamț are nou primar de un an de zile.

Andrei Carabelea este tânărul primar care a ieșit cel mai mult în evidența presei, atât cu rele cât și cu bune, dintre toți primarii pe care i-a avut acest municipiu.

Asistăm la raportul său public de activitate care se desfășoară, atentie, pe o perioadă de 10 zile! Suntem foarte curioși de ceea ce dorește să ne transmită timp de 10 zile!!!

Andrei Carabelea a avut o campanie electorală bazată pe comparații negative privind activitatea anteriorului primar, Dragoș Chitic. Cum, de altfel, au câștigat mai toți candidații noi la poziția aceasta, prin strategie de nemulțumire.

Andrei Carabelea a reușit să își atingă scopul principal al campaniei sale electorale din 2020 și anume a influențat atitudinal și comportamental un anumit public țintă prin intermediul unor acțiuni politice și prin comunicare, grupul său țintă fiind populația nemulțumită de primarul existent.

Campania a fost interesantă, candidând împotriva fostului coleg de partid liberal, Dragoș Chitic, care în ultima instanță a renunțat la calitatea sa de liberal și a candidat din partea PMP la fotoliul de primar al Municipiului Piatra Neamț.

Andrei Carabelea a muncit în campania electorală, apoi a continuat timp de un an, la construcția imaginii sale de politician aproape de cetățeni. Însuși acesta se intitulează ca un primar “în slujba oamenilor”, și utilizează în mod frecvent în comunicările sale publice sintagme precum “mai aproape de oameni”, “zi de zi în slujba comunității”, “de vorba cu cetățenii”, “un primar implicat”.

Să reamintim acum de programul electoral ales de Andrei Carabelea pentru cadidatura sa din 2020:

  1. EDUCAȚIE ECHITABILĂ – fiecare părinte are încredere să își ducă copilul la cea mai apropiată școală pentru a primi educație de calitate
  2. SĂNĂTATE PUBLICĂservicii medicale de bază gratuite pentru toți pietrenii.
  3. ORAȘ PRIETENOS – un oraș îngrijit și curat în care să îți facă placere sa te plimbi.
  4. RESPECT PENTRU OAMENI – respect pentru oameni înseamna ziduri dărâmate între funcționar și cetățean.
Să le luăm pe rand:
  1. Referitor la educația echitabilă, nu avem nimic de scris, primarul oricum nu are atribuții legate de educație, aceste atribuții fiind în slujba colegului său de partid Mihai Obreja, generalul de la Inspectoratul Școlar Județean Neamț. Singurele atribuții ale primăriei sunt legate de creșele existente, care oricum au trecut de anul acesta în admnistrația Ministerului Educației la solicitarea autorităților locale.

Anul acesta s-a deschis o nouă creșă la Piatra Neamt, sub denumirea “Primii Pași”, care ar trebui să ofere servicii socio-educaționale pentru 76 de copii de vârstă antepreșcolară, respectiv 0-2 ani, ce provin din familii aflate în dificultate din Piatra-Neamț.

Proiectul este realizat cu fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6 „Educație și competențe”, Componenta „Dezvoltarea serviciilor de educație antepreșcolară”. Valoarea totală a proiectului este de 3.318.102 lei, iar perioada de implementare este de 30 de luni. – practic un proiect realizat de pre vremea primarului Dragoș Chitic.

  1. Sănătate publică – a fost cel mai dezastruos an, cu o pandemie care ne-a sugrumat țara și sistemul de sănătate. La 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18:30 a izbucnit un incendiu în secția ATI COVID-19 a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Ca efect al incendiului au decedat zece persoane și au fost rănite alte patru, inclusiv doi medici.

În timpul guvernării liberale singurul Spital Județean de Urgență din țară devine spital suport covid, trecând astfel restul patologiilor în subordinea celorlalte spitale din județ, Spitalul Municipal Roman și Spitalul Orășenesc Bicaz și Spital Orășenesc „Sf.Dimitrie” Tg.Neamț. Toate urgențele au trecut din acel moment în subordinea Spitalului Municipal Roman, cam pentru orice fel de problemă pacienții se adresau acestui spital. O serie de nemulțumiri au apărut în social media legate de comportamentul medicilor existenți în acest spital, izbucnind chiar și unele scandaluri.

A fost o greșeală denumierea acestui spital județean drept spital suport covid sau nu? rămâne de analizat de către specialii în sănătate publică.

În acest context pandemic și cu un sistem de sănătate românesc foarte fragil, cu un sistem de sănătate care cere lockdown urgent pentru a face fața valului de îmbolnăviri, un primar liberal aflat în primul său an de mandat și cu o falsă experiență în administrație poate doar să își dorească  servicii medicale de bază gratuite pentru toți pietrenii.

De specificat că la noi în oras, marea majoritatea a populației apelează la servicii medicale decontate de CAS doar dacă nu se grăbesc în aflarea rezultatelor, iar cei mai mulți dintre ei pentru servicii medicale bune apelează la experții din sănatate ai Iașului, Bacăului sau Tg. Mureș.

Să nu uităm de măsura aia dezastruoasă de a scoate niște pereți ai pieței centrale, unde s-au investit niște bani, ca măsură pentru prevenirea Covid-19. O agitație și o nebunie unde s-a implicat și reprezentanții Ministerului de Interne în teritoriu pentru a găsi niște soluții pentru comercianți. Un fiasco, această experiență!

În final domnul primar nu prea a fost implicat în campania de vaccinare, poate totuși e mai bine că nu a fost implicat. La ce apetit au românii în ultima perioadă pentru personajele politice, ne-am fi trezit martorii unei piese de teatru prost pusă în scenă.

  1. Oraș prietenos Piatra Neamț? La prima vedere, da, este prietenos. Asta datorită poziției sale, datorită mediului înconjurator. Primarul Andrei Carabelea a lansat în acest sens proiectul #nouaPiatra, discuții cu cetățenii #devorbacuprimarul. Acesta are zile dedicate #inslujbacetatenilor și muncește pentru un oraș curat și primitor. În acest sens, a desființat cu mare tam-tam Gradina Zoologică care era o paragină, a făcut curățenie prin cartiere, încearcă o relație bună cu cei de la salubrizare, deși nu ii iese, a desființat zona de grătare din ștrand și a facut un loc de joacă care pune probleme serioase părinților încercând să se evite unele accidente, a pus un city manager care nu pare să cunoască problemele acestui oraș, dar a și închis strada din centru în weekend pentru a avea acces copiii la joacă.
  2. În ceea ce privește respectul pentru oameni, primarul Andrei Carabelea nu a reușit să conecteze acest respect cu alegătorii decât prin social media, utilizând sintagme #dinrespectpentruoameni, #inslujbacetatenilor. În realitatea cotidiană alegătorii sunt supărați și simt, mai degrabă, o lipsă de respect văzând că se fac angajări la primărie și firmele primăriei pe criterii politice. Aș dori să punctăm și faptul că nu există transparență în ceea ce privește achizițiile din cadrul aparatului administrativ și al societăților din subordine, ceea ce reprezintă tot o lipsă de respect față de cetățean și modul de cheltuire al banului public.
Andrei Carabelea este un laitmotiv al operei politice PNL, cu care, în mod sigur, nu va câstiga următoarele alegeri locale.

Noi rămânem constanți în urmărirea activității sale, atat din punct de vedere administrativ, cât și din punct de vedere politic. Chiar dacă, acesta, se plânge constant în postările sale online despre faptul că este în atenția presei locale.

Domnule primar, este absolut normal să fiți în atenția presei, ocupati poziția de primar al acestei urbe, cine doriți să fie în atenția noastră, șefa dumneavoastră de cabinet?

Suntem dornici să vedem un primar implicat ca la un cross real al dezvoltării admnistrației publice locale, suntem pe urmele dumneavoastră interesați de proiectele pe care le realizați cu scopul dezvoltării municipiului Piatra Neamt.

Vă dorim mult succes în dezvoltarea municipiului Piatra Neamț și numai bine! Spor!

Instagram InfoNeamț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *