Consultații gratuite pentru depistarea tuberculozei în Neamț

Locuitorii din 12 comune din Neamț, se pot testa gratuit pentru depistarea tuberculozei, în cadrul unei caravane mobile a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti care se va deplasa, începând de luni, 15 martie, în judeţul Neamț

Începând cu data de 15 martie 2021, proiectul ”Organizarea de programe de depistare precoce (screening, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv tuberculozei latente” (POCU/225/4/9/117426)  în următoarele localități din mediul rural, alese în baza indicatorilor demografici și de morbiditate TB: Podoleni, Borlești, Săbăoani, Răucești, Dumbrava Roșie, Pipirig, Trifești, Botești, Cordun, Icușești, Văleni (Roman) și Pâncești.

Cabinetul medical mobil asigură accesul facil, aproape de casă, la consultaţii medicale gratuite realizate cu ajutorul aparaturii de radiologie şi diagnostic molecular rapid. Caravana este dotată şi cu un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei, dar şi a altor 14 patologii pulmonare.

În anul 2020 am avut o incidenţă a tuberculozei în creştere în grupurile controlate cu ajutorul caravanei în zona rurală – populaţie defavorizată care nu are acces la servicii medicale. Am avut o incindenţă de 220 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar în 2019 aveam o incidenţă de sub 60 de cazuri.

Oamenii nu au mai venit la spital, au rămas acasă şi au răspândit bacilul. Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate.

Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces facil la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale, a declarat, într-un comunicat de presă, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, doctorul Beatrice Mahler.

Foto: Screening TB Romania

Primele activități din cadrul proiectului încep în comuna Podoleni (în zilele de 15, 16, 17, 18 martie 2021) și Borlești (în zilele de 19, 22, 23, 24 martie 2021).

Facem apel la populația din comunele selectate să se prezinte la cabinetul medical mobil (caravană) pentru a efectua radiografia pulmonară în vederea depistări precoce a eventualelor leziuni tuberculoase.

Menționăm că activitatea de screening se va desfășura  cu respectarea normelor legale în vigoare impuse de starea de alertă generate de pandemia Covid-19, se arata ăn comunicatul de presă trimis de DSP Neamț

Ce este Tuberculoza?

Tuberculoza (TBC) este provocata de bacilul Koch, identificat pentru prima data in 1882 de savantul german Robert Koch, are forma de bastonas lung de 1,5-5 microni.

Transmiterea bacilului Koch de la o persoana la alta se face prin particule microscopice (1 – 5 µm in diametru), asa-numitii „nuclei de picatura”. Nucleii de picatura se pot produce atunci cand bolnavii de tuberculoza pulmonara tusesc, stranuta sau vorbesc. Dimensiunile lor sunt atat de mici incat curentul de aer prezent in mod normal in spatiul oricarei incaperi ii mentine suspendati in aer timp indelungat. Nucleii de picatura sunt suficient de mici pentru ca cei 2 – 3 bacili pe care ii contin sa ajunga in alveolele pulmonare, unde se pot multiplica.

Pacientii cu tuberculoza pulmonara (TBC) pot genera si particule mai mari, dar acestea nu au importanta in transmiterea bolii, deoarece nu raman suspendate mult timp si chiar daca sunt inhalate de alte persoane, nu ajung in plamani.

In cazul persoanelor sanatoase, reactia de aparare imunitara poate impiedica multiplicarea bacililor si aparitia bolii.

Mai multe informații despre tuberculoză le găsiți pe : cdt-babes.ro

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *