Atenționare Salvamont Neamț! Unul din turnurile Ocolașului Mic, s-a prăbușit

Salvamont Neamț ne atenționează că în urmă cu câteva zile, unul din turnurile Ocolașului Mic s-a prăbușit din cauze naturale.

Stânca uriașă cântărind probabil sute de tone a traversat poteca turistică care lega Ocolașul Mic de Cabana Dochia. Din fericire pe traseu nu erau grupuri de turiști în momentul prăbușirii.

O echipa din cadrul compartimentului prevenire impreuna cu specialistul nostru in geologie s-au deplasat in zona pentru a efectua o evaluare a factorului de risc avand in vedere ca zona este traversata de o poteca turistica deosebit de fracventatata in sezonul de vara. ( Izvorul Muntelui -Poiana Maicilor- Ocolasul Mic- Cabana Dochia)

Concluzia pe scurt esta ca prabusirea turnului se datoreaza eroziunii in urma procesului indelungat de inghet /dessghet acesta erodand liantului care sustinea blocurile de calcar. In partea superioara s-a observat si o urma a unei descarcari electrice de proportie mare care este posibil sa fi creat vibratiile care a declansat dislocarea.

La ora actuala exiata fragmate de diverse dimensiuni aflate in instabilitate si care se vor desprinde ulterior existand posibilitatea de a intersecta poteca turistica.!!!

In zilele urmatore vom ampasa indicatoare de avertizare pe acea portiune considerata de noi periculoasa.

Masuri de siguranta :
  • Nu stationati in acea zona .
  • Traversarea se va efectua individual si nu in grup .
  • Nu parcurgeti traseul la primele ore ale diminetii .
  • Nu parcurgeti traseul in conditii de precipitatii.
  • Pe perioada de iarna traseul va fi inchis traficului turistic.
  • Sub nici o forma nu parasiti poteca turistica si nu intrati in Brana Estica a Ocolasului Mare.

Va multumim. , transmite Salvamont Neamț pe pagina de facebook.

Foto: Salvamont Neamț

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *