Grupul de persoane rătăcit în pădure a fost găsit

Ieri seară, în urma unui apel de urgență prin 112, Salvamont Neamț a intervenit pentru acordarea primului ajutor și transportul unui grup de patru persoane aflate în stare avansată de epuizare în zona Valea Martin -Rupturi.

O persoană din grup a anunțat că are un traumatism de membru inferior .
După ce grupul de tineri din Vaslui& Bârlad au fost recuperați și adusi în Stațiunea Durău, accidentatului i s-au acordat ingrijirile medicale necesare.

Cei patru tineri au plecat la drum nepregătiți, erau fără echipament corespunzator, fără lanterene și fără cunosținte elementare de orientare, aceștia au părăsit traseul marcat crezând că pot scurta drumul .

Sursa: Salvamont România – facebook

Ce trebuie să faci înainte de a pleca pe munte

Dacă alegi o tură organizată citește cu atenție despre detaliile tehnice (lungime, durată, grad de dificultate, echipament necesar, porțiuni tehnice, surse de apă etc) și măsoară-ți realist forțele și experiența montană. Un ghid montan profesionist va filtra persoanele pe care le duce în drumeție pe baza unor întrebări premergătoare excursiei, astfel că, dacă dai răspunsuri exagerate, tot tu vei fi persoana care nu se va simți confortabil pe traseu.

Dacă mergi cu un grup de prieteni, chiar dacă unul dintre voi își asumă postura de lider sau este mai experimentat, este la fel de important să cunoști detaliile tehnice și să iei decizii în cunoștință de cauză, evaluându-te realist. Este indicat de asemenea ca liderul să sune la Salvamont sau la cabana unde se face cazarea (dacă se alege una) pentru a anunța ce traseu se urmează, ziua drumeției și detalii despre participanții la excursie. De asemenea este foarte important să se cunoască zonele cu acoperire GSM.

Consultă starea vremii la momentul turei!

Într-o tură organizată, ghidul autorizat va știi cum să pregătească tura în funcție de vreme și va informa participanții despre eventualele modificări. Între prieteni, trebuie ținut cont de faptul că cu cât mergi mai sus ca altitudine cu atât crește instabilitatea vremii. Fii pregătit ca echipament pentru ce poate fi mai rău (ploaie, vânt, grindină), așadar nu pleca niciodată pe munte fără geacă şi pantaloni impermeabili!

Verifică-ţi echipamentul și pregătirea fizică înainte de tură!

Planificarea drumeției trebuie să o faci în funcție de condiția ta fizică și echipamentul de munte pe care îl ai. Dacă mergi în drumeții scurte, poți apela și la bocanci trekking (adidași de munte), însă neapărat trebuie să-i testezi înainte de a pleca în tură. Te poți trezi că te bat pe traseu. Bocancii impermeabili sunt prietenii tăi cei mai buni, iar o pereche de șosete tehnice din magazinele de profil fac minuni. Nu uita să le schimbi când le simți ude și să lași din când în când piciorul să respire. Alegerea rucsacului se face în funcție de înălțime și este foarte important ca acesta să aibă și o husă impermeabilă. Kitul de prim-ajutor este obligatoriu! Despre modul de dozaj și împachetare a lucrurilor, vom vorbi pe larg într-un articol viitor.

Planifică drumeția în mod responsabil.

Chiar dacă faci parte dintr-un grup de prieteni, fiecare din membrii grupului ar trebui să fie cât mai responsabil cum se prezintă în tură. Nu-ţi lua cu tine un rucsac de o greutate pe care nu o poţi gestiona de unul singur, nu presupune că partenerii de tură au mâncare şi pentru tine, nu spera să se găsească şi pentru tine o geacă în plus ș.a. Unele responsabilități pot fi împărţite între membrii grupului, dar acestea se stabilesc dinainte cu simţ de răspundere.

Urmează un curs de prim-ajutor și citește cât mai mult despre situațiile de urgență pe munte

Ideal ar fi ca toată lumea să cunoască măsurile de prim ajutor în caz de situații de urgență și să le stăpânească cu calm la nevoie, însă acest aspect încă nu este tratat cu atenția cuvenită și pe munte. Pe platforma națională pentru situații de urgență (www.fiipregatit.ro) sunt prezente câteva ghiduri pentru diferite situații, cum ar fi și acordarea primului ajutor, însă din păcate, nu și un ghid montan pentru situații de urgență. Totuși, Salvamont publică regulat Manualul Salvatorului Montan.

Sursa: muntii-nostri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *