O tânără s-a aruncat de la etajul 4 a unui bloc din Mărăței

Ieri, în jurul amiezii, un incident grav a avut loc în cartierul Mărăței din Piatra Neamț.

Conform spuselor unui martor, o tânără s-ar fi aruncat de la etajul 4 a unui bloc din cartierul Mărăței din Piatra Neamț.

Un tânăr i-a acordat primul ajutor

A.S. care era prin preajmă, a acționat rapid și i-a acordat primul ajutor femeii care era intinsă pe jos.

Mă apropii ca să văd ce s-a întâmplat și văd că pe jos era o fată. Inițial credeam că poate i s-a făcut rău, poate s-a împiedicat și a căzut, însă, întrebând ce s-a întâmplat,  o femeia care era prin preajmă mi-a zis că fata s-a aruncat de la etaj.

Mă uit, nu părea lovită la cap, mă uit mai atent și îi văd picioarele rupte de la genunchi, cu aschii de os ieșind afară.

În urma celor văzute, mă apropii de victimă care stătea într-o poziție incomodă, întinsă pe jos, cu obrazul lipit de beton, lângă o treaptă de la un balcon.

A.S le-a explicat persoanelor din jur că el a urmat un curs de prim ajutor. El a acordat primul ajutor victimei căzute de la etaj.

Contrar folclorului „nu trebuie să o atingem”…. îi ridic capul și îi cer vecinei de la parter o pernă, pe care o așez sub capul femeii și o pun să stea pe lateral cu gura orientată în jos, ca să nu vomite și să se înece.

…..le explic celor de acolo că am făcut un curs de prim ajutor și atunci mă lasă să mă desfășor.

Apoi … ei vor să-i dea să bea apă sau aghiazmă… eu îi opresc zicând că ea are nevoie de aer, nu de apă.

O țin de mână și încerc să vorbesc cu ea, era conștientă, respira. Imi spune „nu pot să respir”, imi dau seama că respira cu dificultate și privind-o, încep să respir eu profund și să-i spun să facă după mine.

Tânăra ma ascultat și a început și ea să respire mai adânc.

Tânărul salvator a stat lângă victimă până ce a venit ambulanța

…între timp, am ținut-o de mână și am incercat să am grijă de ea până a venit ambulanța.

După ce a venit ambulanța, i-am zis asistentei : „e conștientă, respiră, a sărit de la etajul 4, are picioarele rupte, nu văd să fie lovită la cap sau în altă parte.”

O iau de mână pe asistentă ca s-o fac atentă la tot ce i-am spus, apoi ea dă din cap că a priceput și mă retrag, lăsându-i să-și faca meseria.

Trebuie să fim educați instruiți să știm ce avem de făcut. Să știm să formăm un apel la 112 dând informații esențiale și nu povesti nemuritoare.

Tânărul a urmat cursul de prim ajutor „Părinți Salvatori” susținut de Vasile Vlașin din baia Mare.

Tânăra a fost transportată la UPU Piatra Neamț.

Importanța acordării primului ajutor

Este important ca cetățenii să știe  să acorde primul ajutor, astfel încât persoanele care au nevoie de ajutor să aibă mai multe șanse de recuperare sau de supraviețuire.

În acest sens, primul ajutor a fost perceput de către aceștia ca fiind o parte importantă a vieții de zi cu zi la domiciliu, locul de muncă sau la joacă. De aceea, fiecare  ar trebui să învețe primul ajutor și să fie dispus să administreze îngrijire de bază, până la sosirea personalului calificat din cadrul serviciului de ambulanță. De asemenea, cunoștințele de prim ajutor sunt folositoare nu numai pentru situațiile de urgență ci și în gestionarea unor leziuni minore la domiciliu sau la locul de muncă.

Referitor la manevrele cele mai importante de prim ajutor, pentru ca o victimă să poată supraviețui, absolvenții au declarat că  acestea ar fi resuscitarea cardio-pulmonară și oprirea hemoragiilor. Totodată, au considerat că asemenea manevre le stăpânesc foarte bine și oricând sunt pregătiți să le aplice.

Prin urmare, luarea de măsuri imediate este principiul esențial în acordarea primului ajutor. Pentru a fi capabil de recunoașterea simptomelor și semnelor de bază ale unui accident este vital să ai cunoștințele necesare pentru a nu face ceva greșit.

Sursa: Crucea-Rosie.ro

Comunicat IPJ Neamț

La data de 23 mai a.c., în jurul orei 14.45, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană a căzut de la etajul unui imobil.

Echipajul de poliție s-a deplasat la fața locului, iar din verificările preliminare efectuate a reieșit că o femeie, în vârstă de 34 ani, ar fi căzut de la etajul 4 al unui bloc din municipiul Piatra Neamț.

Aceasta a fost transportată la spital în vederea primirii de îngrijiri medicale de specialitate.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com