Ora de vară 2022. Când se schimbă ora ?

România trece la ora de vară 2022 la sfârșitul lunii martie.

Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie, în noaptea de 26 spre 27 martie 2022, când ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 3.00 devenind ora 4.00.

Conform evz.ro , câteva zeci de state din lume respectă practicile referitoare la trecerea la ora de vară, respectiv ora de iarnă, care au debutat drept o modalitate de maximizare a numărului limitat de ore de lumină naturală.

Având în vedere că beneficiile sale sunt limitate, unele țări vor să renunțe la devansarea acelor de ceas. Este și cazul Statelor Unite ale Americii, Senatul adoptând, marți, o măsură care permanentizează fusul orar specific orei de vară.

Când s-a introdus ora de vară și de ce?

Prin modificarea fusului orar, în urma propunerii din 1895, s-a urmărit economisirea energiei. Germania a fost prima țară care a acceptat modificarea în 1916.

România a adoptat trecerea la ora de vară în 1932, modificare care s-a păstrat până în prezent, cu o perioadă de suspendare între 1943 – 1979. 

Unele studii au arătat că trecerea la ora de vară provoacă populației dezechilibre în viata de zi cu zi, dar și la nivelul sănătății acestora.

Încă nu se știe exact când se va renunța în România la ora de vară. Până atunci, ceasurile din întreaga Europă se vor modifica, în același timp, din ora 03:00 în ora 04:00.

Ora de vară a fost introdusă cu scopul de a crește numărul de ore în care oamenii să beneficieze de lumina naturală a Soarelui, fiind foarte avantajoasă pentru oamenii care se ocupau de agricultură.

Inițiativa pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă însă de Senat, în şedinţa din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. La data respectivă şi Guvernul României şi-a exprimat poziţia de a nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative, conform digi24

Cum ne afectează trecerea la Ora de Vară ?

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Trecerea la ora de vară poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată.

Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală.

Potrivit unei cercetări efectuate de oameni de știință australieni, numărul de sinucideri este mai mare în primele săptămâni după trecerea la ora de vară față de restul anului.

Mai mult, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal.

Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane, se arată pe alba24.ro

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com