Portret de femeie – Olena Zelenska – Prima Doamnă a Ucrainei

Începând de azi, începem o serie de articole dedicate celor mai importante femei ale momentului de pe întreg mapamondul.

? “Portret de femeie” ? este un proiect ce are drept scop celebrarea libertății de exprimare a femeilor.

?Evenimentul intenţionează să extindă şi să promoveze spiritul cultural în rândul femeilor și imaginea femeii din comunitatea locală a mediului în care trăim. În realizarea proiectului se doreşte a celebra statutul femeii, prin organizarea în cinstea acesteia a unui scurt reportaj de tip interviu pentru cunoașterea femeii din spatele statutului social

Olena Zelenska

Primul articol îl dedicăm Olenei Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, soâia lui Vladimir Zelensky.

Cine este Olena Zelenska?

Olena Volodymyrivna Zelenska născută la 6 februarie 1978 in Kryvyi. Zelenska a studiat arhitectura la Facultatea de Inginerie Civilă de la Universitatea Națională Kryvyi Rih, dar în schimb a scris texte pentru Kvartal 95 și, în cele din urmă, a devenit scriitoare.

La universitate l-a cunoscut pe Zelensky, în timp ce el era un comediant  în devenire și student la Drept. Zelenska a continuat să scrie pentru trupa de comedie care l-a escaladat pe actualul președinte la conștiința publică, înainte de rolul său definitoriu de politician fals, în Servant of the People.  În momentul în care Zelensky și-a exprimat pentru prima dată planurile de a se transforma în politică, Zelenska s-a opus în mod agresiv, după ce a trăit o viață, departe de lumina reflectoarelor.

În ciuda reticenței inițiale, când a venit timpul pentru campanie, ea a făcut un pas cu aplomb, și a apaărut cu respect alături de el pentru sesiuni foto și discursuri. În zilele noastre, este considerată o primă doamnă a acțiunii, în timp ce este venerată pentru alegerile ei de stil, „o comodă diplomatică” pe scena mondială, în costume de pantalon șic, precum și pe copertele rezvistelor importante.

În interviul care a însoțit filmarea pentru revista Vogue, ea a recunoscut: „Sunt o persoană nepublică. Dar noile realități [fiind Prima Doamnă] necesită propriile reguli, iar eu încerc să le respect.”

Foarte populară, Zelenska, a cărei engleză este impecabilă, este considerată una dintre cele mai influente femei din Ucraina datorită mai mult decât doar titlului ei de Prima Doamnă. O putere dinamică – și diplomatică –, în decembrie 2019, în timpul unui discurs la cel de-al treilea Congres al Femeilor din Ucraina, Zelenska a inițiat aderarea Ucrainei la inițiativa internațională G7 privind egalitatea de gen, Parteneriatul de la Biarritz.

Apoi a fost munca ei pentru cultura ucraineană, o reformă a sistemului de nutriție școlară și o inițiativă de a răspândi limba ucraineană în întreaga lume, toate în timp ce militează pentru o societate fără bariere.

La fel ca Zelensky, Zelenska a apelat la rețelele de socializare pentru a se adresa țării sale în aceste vremuri sfâșiate de război. Într-o postare de vineri, scrisă alături de o imagine a unui steag ucrainean strălucitor, ea a spus: „Dragii mei oameni, ucraineni! Mă uit la voi  toți astăzi: pe toți cei  pe care îi văd la televizor, pe străzi, pe internet. Văd postările și videoclipurile voastre. Și știti ce? Sunteti incredibili. Sunt mândra că locuiesc cu voi în aceeași țară… Astăzi nu voi avea panică și lacrimi. Voi fi calma și încrezătoare. Copiii mei se uita la mine, voi fi langa ei si langa sotul meu si cu voi. Va iubesc! Iubesc Ucraina!’

În septembrie anul trecut, Zelenska a oferit un interviu puternic în timp ce se afla la Washington DC. Ea a vorbit emoționant despre rolul ei de Primă Doamnă spunând: „Cred că astăzi [țările din întreaga lume] împărtășim multe lucruri în comun. Valori comune, idei, probleme.” Ea a vorbit încântător despre puterea soft și diplomația culturală între națiuni și societăți. Cu siguranță, chiar acum, pare un comentariu dintr-o altă lume și dintr-o altă epocă, dar suntem alături de ea și sperăm că acele zile de pace și diplomație vor putea fi revăzute foarte curând.

Instagram InfoNeamț

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com