Tip&tricks: ce tipuri de sisteme de irigat ai la dispozitie si cum sa alegi cea mai buna varianta pentru terenul de care dispui?

In ultimii ani, Romania a cunoscut una dintre cele mai secetoase perioade, motiv pentru care agricultorii au fost obligati de circumstante sa se orienteze catre alte solutii prin care sa-si dezvolte culturile si sa obtina productiile de care au nevoie.

De exemplu, pe piata au aparut sisteme de irigat moderne, cu ajutorul carora oamenii sa-si poata continua activitatile si sa asigure culturilor necesarul de apa. Care sunt acestea? Raspunsul, in urmatoarele randuri!

Ce tipuri de sisteme de irigat au la dispozitie agricultorii?

In functie de tehnologia pe baza careia sunt realizate, sistemele de irigatii se impart in 4 categorii principale:

  • sisteme de udare subterana – sunt formate din retele de conducte ingropate, care asigura necesarul de apa catre duze si aspersoare. Astfel de sisteme sunt eficiente, intrucat pornesc doar atunci cand este necesar ca agricultorii sa-si ude culturile;
  • sisteme de udare la suprafata – folosesc sisteme de aspersoare ori sisteme de presiune joasa si sunt foarte usor de instalat. De preferat este, insa ca aceasta solutie sa fie folosita doar pentru suprafete mici, asa cum sunt gradinile;
  • sisteme de udare prin picurare – sunt disponibile in 2 variante principale. Prima dintre acestea este dotata cu conducte cu pereti dubli, difuzand apa prin orificii care au un diametru foarte mic. Mai exista si sisteme care sunt prevazute cu modele de conducte secundare, care asigura picaturi mici si care sunt asezate la baza instalatiilor. Agricultorii trebuie sa ia in considerare faptul ca sistemele prin picurare sunt extrem de eficiente, intrucat pot fi asezate in linie dreapta, asigurand aceeasi cantitate de apa de-a lungul intregii culturi;
  • sisteme integrate – simplu de instalat, dar si de folosit, sistemele integrate sunt unele modulare si discrete din punct de vedere vizual. Ele se ingroapa in sol si asigura un consum de apa relativ mic.

Alegerea celor mai bune sisteme de irigat in functie de suprafata

Printre elementele de care agricultorii mai trebuie sa tina cont in privinta sistemelor de irigat se numara si suprafata de teren de care dispun. Doar astfel vor sti catre ce tipuri de sisteme sa se orienteze, pentru a asigura culturilor necesarul de apa.

Sursa de apa

Pentru a beneficia la capacitate maxima de avantajele sistemelor de irigatii, agricultorii trebuie sa se asigure ca dispun si de o sursa de apa in proximitatea terenurilor pe care le au. Mai mult, ei trebuie sa se asigure ca au suficienta apa la dipozitie, pentru a putea folosi sistemele moderne mai multi ani la randul. In acest sens, indicat este ca oamenii sa ceara ajutorul unor specialisti in domeniu, care le pot indica cea mai apropiata si mai potrivita sursa de apa!

Cum trebuie pornite si oprite sistemele de irigatii?

Cele mai bune sisteme de irigatii sunt automate, ceea ce inseamna ca pornesc si se opresc ori de cate ori temperatura de afara este mult prea ridicata si nu ploua. In acest sens, agricultorii trebuie sa verifice cum trebuie setate sistemele si sa le programeze in functie de nevoile pe care le au. Ulterior, ei nu trebuie decat sa se asigure ca totul decurge asa cum isi doresc!

RegalFermierul.ro pune la dispozitia agricultorilor solutii moderne, cu ajutorul carora acestia sa se poata ocupa cat mai usor de culturile pe care le au. De la sistemele de irigat de calitate si pana la folii solarii, vezi aici, rezistente, toate pot fi cumparate online!

Date de contact:

E-mail: contact@regalfermierul.ro

Telefon: 0769493825 / 0336 802 328

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *