Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman – mărturia unui veac de istorie

„Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial” așa cum este denumită oficial Crucea de pe Muntele Caraiman, reprezintă unul din simbolurile naționale ridicate spre prețuirea militarilor – eroi, pierduți pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial!

În 1928, la inaugurarea sa, „Crucea de pe Caraiman“, ridicată la altitudinea de 2291 m, era cea mai înaltă structură metalică situată într-o zonă montană. În timp, imaginea acestui monument unic în Europa prin amplasament şi prin dimensiuni a devenit extrem de cunoscută. Istoria „Crucii“ nu e însă atât de clară, numeroase aspecte aflându-se încă sub semnul întrebării.

Și spune asta chiar înscrisul săpat în piatra plăcii comemorative, „Ridicatu-s-a acest monument întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial 1916-1918 pentru apărarea patriei – construit între anii 1926-1928
Se spune despre monument că a fost realizat în urma unui vis pe care l-ar fi avut Regina Maria, în care a văzut Munții Bucegi „stropiți cu sângele eroilor”. Însă totul s-a păstrat la stadiul de legendă, întrucât nu există vreo dovadă în acest sens. În urma unui articol apărut în Ziarul „Tricolorul” – Bușteni, în anul 1922, reiese faptul că inițiativa a aparținut comunității locale din Bușteni.
Din mulțimea monumentelor care s-au ridicat în România pentru comemorarea ostașilor români din Primul Război Mondial, monumentul de pe Caraiman este singurul despre care nu există informații detaliate în presa acelor timpuri. Nu s-a putut proba până în anul 2018, nici măcar presupusa zi a sfințirii Crucii Eroilor, 14 septembrie 1928. Nu există nici imagini și nici știri de presă în acest sens.
Crucea Caraiman a fost desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, potrivit Guinness World Record. „Cea mai mare cruce este de 39,5 metri înălțime (129 picioare și 7 inci) cruce care stă la altitudinea de 2.291 m (7.516 picioare) sus pe Muntele Caraiman din Munții Bucegi ai Carpaților de Sud ai României. Înălțimea include soclul de beton, înalt de 8 m (26 de picioare și 2 inci) placat cu piatră pe care stă crucea.”- Traducere după Guinness World Records
Guinness World Records a mai postat, pe site-ul său de internet, un text (traducere): „Realizarea a fost verificată la 14 august 2013. O cruce de vârf este o cruce ridicată pe sau lângă vârful unui munte. Există cruci mai mari în lume, și crucile de vârf sunt la altitudini mai mari, dar Crucea Caraiman este cea mai mare astfel de cruce la mare altitudine.”
Neglijată aproape complet de-a lungul celei de-a doua jumătăţi a secolului XX, ameninţată chiar cu dispariţia (spre sfârşitul deceniului patru al secolului trecut au existat chiar voci care au cerut secţionarea braţelor laterale ale monumentului şi montarea unei stele roşii în vârful coloanei metalice),
,,Monumentul de pe Masivul Caraiman a trecut în administrarea Ministerului Apărării Naționale, începând cu anul 2016, în scopul reabilitării și restaurării complete și introducerii sale în circuitul turistic mondial.
Și s-a reușit acest lucru. A fost schimbat sistemul de iuminat, partea metalică a fost curățată și lăcuită, inclusiv soclul fiind reabilitat!
Crucea Caraiman și-a recăpătat întreaga spledoare, urmând ca luni pe 30 noiembrie 2020, în ajunul sărbătoririi Zilei naționale a României, să fie resfințită.
Crucea Eroilor este din nou acolo pentru noi, pentru voi, pentru viitor!
Mâine începând cu ora 12.00 – Ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României, vă așteptăm pe pagina noastră pentru a vedea în direct Resfințirea Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial pe platoul din apropierea Vârfului Caraiman din Munții Bucegi.
Ceremonia este organizată cu ocazia finalizării, cu opt luni înainte de termenul prevăzut în graficul de lucrări contractat, a lucrărilor de restaurare și reabilitare a monumentului istoric.
Sursa text/poze : Historia.ro , MAPN – Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *