Sfântul Andrei, 30 noiembrie. Tradiții și obiceiuri

În fiecare an, pe 30 noiembrie, creștinii sărbătoresc Sfântul Apostol Andrei. S-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. În Sfânta Scriptură se spune că era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor. Deoarece  Andrei era evreu, nu se știe cu certitudine dacă numele Andrei era numele său real (acesta fiind de origine greceasca).

Potrivit cercetătorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, încă din perioada sec. II-III d.Hr.

Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se susține că acest nume –  Apostolul Lupilor – deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar și de la simbolul lor – lupul.

Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun că acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Peștera care i s-a oferit ca adapost.

Usturoiul

Conform sursei citate poporul credea și încă mai sunt oameni care cred în sosirea stigoilor noaptea. Din acest motiv ei foloseau usturoiul ca protecție împotriva sufletelor chinuite și pline de răzbunare.

Busuiocul

Această mică plantă era speranța fetelor nemăritate. Acestea puneau busuiocul sub pernă în speranța că-l vor visa pe cel sortit.

Grâul

Gospodarii cu ocazia acestei sărbători puneau o monstră cu grâu la încolțit și astfel aflau cum va fi recolta.

Și vremea din noaptea Sfântului Andrei va da de știre poporului dacă va fi o iarnă grea sau blândă.

Traditii si obiceiuri

Noaptea de Sfantul Andrei este un fel de Halloween al romanilor pentru ca, potrivit superstitiilor, este noaptea in care spiritele ies in lume, lupii vorbesc cu grai omenesc, iar oamenii se pot apara de rele punand usturoi la geamurile casei.

Mai mult, se spune ca oamenii care sunt atacati de lupi in aceasta noapte se transforma in varcolaci.

Romanii pun usturoi si la grajdurile animalelor si le fac copiilor semnul crucii pe maini cu usturoi. In plus, se ung cu usturoi si pragurile casei, usile, geamurile, si toate locurile prin care spiritele rele ar putea patrunde in casa.

Este noaptea in care se considera ca ies si strigoii, fiinte cu suflete pedepsite fie pentru ca au dus o viata nepotriviata, fie oameni ai caror viata a fost curmata prin violenta.

La miezul noptii, fetele nemaritate intorc un ulcior de lut cu gura in jos si pun pe fundul vasului trei carbuni incinsi. Mai apoi, rostesc o incantatie pentru a cuceri inima barbatului cu care vor sa se marite.

Gospodarii obisnuiesc ca de Sfantul Andrei sa puna grau la incoltit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar si cat de prospera va fi casa si familia lui in anul ce vine.

Se spune si ca aceasta noapte magica poate prevesti cum va fi iarna. Daca cerul este senin, iarna va fi blanda, iar, in caz contrat, va fi apriga.

Sursa: crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *