Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român

Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor de pretutindeni.

Această sărbătoare are loc exact la 40 de zile după Paște și este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie. De asemenea, este una dintre puținele festivități religioase care are dată schimbătoare, anul acesta picând în data de 10 iunie.

Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 și 2001, sărbatoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbatoare națională bisericească. În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor romani căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apararea țării și întregirea neamului.

Tot azi,  este pomenită și Ziua Eroilor, zi consacrată pentru pomenirea tuturor românilor care au căzut de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării și a neamului, dar și în numele libertății, credinței, dreptății pe Pământ.

Sursa: Facebook IGSU

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Înălțarea Domnului este reprezentată de schimbarea salutului de la Paște. În felul acesta credincioșii spun „Hristos s-a Înălțat”, în timp ce răspunsul interlocutorilor este „Adevărat s-a Înălțat”.

Se mai știe că este ultima zi din an în care se mai roșesc ouă chiar în ziua de Înălțare, nu în Joia Mare ca de Paște. Totodată, creștinii respectă tradiții și obiceiuri păstrate de-a lungul anilor, sărbătoarea fiind știută și sub termenul de Ispas sau Paștele Cailor.

În unele sate din Bărăgan, ziua de Ispas este hotar pentru diferitele activități: se încheie semănatul plantelor, în special al porumbului și se însemnează mieii prin crestarea urechilor.

Un alt obicei legat de noaptea și de ziua de Ispas este strâns legat de practici magice de apărare, cum ar fi culegerea și sfințirea florilor, frunzelor și ramurilor de alun, nuc sau paltin.

În unele regiuni ale țării oamenii lovesc vitele cu leuștean, în timp ce fetele și femeile îl țin la brâu pentru a îmbuna spiritele morților cu ofrande bogate, vrăji și descântece.

Sursa: fanatik.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *