La mulți ani salvatorule montan! 1 august – Ziua Națională a Salvamontului

Oficial nu exista în trecut o organizație special înființată pentru cei ce se accidentau pe crestele munților, dar undeva de prin 1900 au început acestă activitate, de a oferi suport accidentaților montani, diferite asociații susținute de turiști, alpiniști, vânători și călăuze. Totul a început din dragoste pentru munte⛰️ și din necesitatea suportului medical turiștilor care se accidentau.

Prin 1904 s-a susținut un curs special de prim ajutor în munți la „Scoala de călăuze” organizată de catre S.K.V.

În 1905 S.K.V. își organizează primele echipe pentru acordarea de prim ajutor și evacuarea celor accidentați în Carpații României⛰️

Încet, încet se înființează mai multe asociații având ca obiectiv principal salvarea răniților din munți.  S-au alarmat și autoritățile și și-au îndreptat atenția către aceste organizații salvatoare, la tragica avalanșă din 14 Februarie 1964 la vest de Curmătura Strunga/Bucegi în care și-au pierdut viața doi tineri și în care, echipa de salvare înființată ad-hoc (cu alpiniști din Bucuresti, Zărnești, Râșnov ) a reușit să recupereze cadavrele abia după 5 zile de la accident. Ineficacitatea acestei acțiuni precum și nenumăratele accidente montane survenite odată cu dezvoltarea turismului carpatin din ultimii ani au cerut o substanțială perfecționare a sistemului de prevenire și salvare.

În județul Neamț, oficial echipa de salvare montană s-a format prin 1980. Iar baza centrală de intervenție de la Izvorul Muntelui Neamț se construiește între 2000-2009 și cea de la Ocolașul Mare poate fi folosită din 2010.

Astăzi, de Ziua Națională a Salvatorului Montan, dorim să urăm împreună un călduros La mulți ani și să le mulțumim tuturor colegilor din cadrul Salvamont Romania – Dispeceratul National Salvamont , care prin curaj și dăruire reușesc să fie alături de noi și implicit de celelalte structuri de intervenție în situații de urgență cu scopul precis de a ajuta și a acorda o nouă șansă la viață acelora care întâmpină diverse situații iminente pe cărările munților.

De la an la an, serviciul Salvamont progresează iar acest lucru se vede mai ales prin seriile de pregătire ale salvatorilor montani, cursuri de acordare a primului ajutor, exerciții naționale și internaționale de intervenție în cazul diferitelor situații de urgență. Dat fiind acest progres vizibil, în ultimii ani îi vedem deja intervenind la diferite misiuni complexe de căutare-salvare în zone periculoase, extrem de accidentate venind astfel în sprijinul nostru ori de câte ori este necesar.

La mulți ani, dragi colegi! – Departamentul pentru Situații de Urgență!

Sursa: Salvamont România

 

 

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *