Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Tradiții și superstiții

Azi, 8 noiembrie 2020, creştinii îi sărbătoresc, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, care sunt asociaţi la români cu numeroase tradiţii şi superstiții.

Conform tradiţiei, în această zi se face marea pomenire a tuturor morţilor din familie, iar credinţa populară spune că de Sfinţii Mihail şi Gavril nu se lucrează.

În 8 noiembrie este sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, dar şi a cetelor îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu. Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai.

Tradiții și superstiții

Astăzi, trebuie neapărat să aprinzi o lumânare. Se spune că doar așa vei putea fi călăuzit spre Rai în viața de apoi. În credința populară se mai spune că Sfântul Mihail este și protectorul Lunii și al Soarelui. El se luptă cu diavolii când încearcă să le fure de pe cer. În ziua de 8 noiembrie, gospodinele coc turta areților.

Aret înseamnă, de fapt, berbecul despărtit de oaie. În această zi, ei sunt puși din noi în staului oilor. Această turtă este preparată din grâu și porumb și este aruncată printre oi. Dacă pică cu fața în sus, atunci animalele vor avea viața bună. Dacă pică cu fața în jos, prevestește necazuri pentru oi, scrie libertatea.ro.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Gospodinele au interzis cu desăvârșire să lucreze în ziua acestei sărbători. Se spune în popor că cei care încalcă această regulă, se va chinui din greu înainte să moară. În ziua de dinaintea sărbatorii se fac praznice pentru pomenirea morților. Finii trebuie să meargă în vizită la nași și să le ducă în dar niște colaci.

Rugaciune la Sfinții Mihail și Gavril

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește nu), să-l scoată din mâna vrăjmașilor văzuți și nevăzuți! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă)”

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. „Arhanghele Mihail, capetenia cetelor îngerești, voievod al puterilor cerești, al heruvimilor, al serafimilor și al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăvește-mă, mare Arhanghel, de toate înșelăciunile viclene ale diavolului și auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care ma rog ție și chem numele tîu cel sfânt.

Grăbește-te spre ajutorul meu și auzi rugăciunea mea! Pe toți cei ce-mi stau împotriva, biruiește-i cu puterea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinților îngeri și cu ale Sfinților Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăvește-mă de cel viclean, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Sursa: haihuin2.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *