2024 Aduce Val de Scumpiri: De la Carburanți la Imobiliare, Săli de Fitness și Alimente

Odată cu sosirea anului 2024, consumatorii din România se confruntă cu o serie de majorări de prețuri, afectând o gamă largă de produse și servicii. Această tendință ascendentă a prețurilor, detaliată pe site-ul știrileprotv.ro, se resimte în multiple sectoare, de la magazinele de retail până la benzinării.

Majorări Semnificative de Accize și TVA

Efectiv din 1 ianuarie, accizele și taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru anumite categorii de produse au fost revizuite în sus. Această schimbare fiscală nu numai că influențează prețurile la raft, dar și complică situația financiară a companiilor, în special a celor mici, care se pot confrunta cu triplarea impozitelor.

Carburanții: Prețuri în Creștere

Un exemplu notabil este creșterea prețurilor la carburanți, ca rezultat direct al majorării accizelor. Concret, prețul pentru un litru de benzină a crescut cu 29 de bani, iar pentru motorină cu 26 de bani. Această ajustare se traduce într-o creștere de aproximativ 13-14 lei pentru un rezervor complet.

Produse de Consum: Tutun, Alcool și Alimente

De asemenea, accizele pentru tutun și alcool au fost majorate cu până la 10%, ceea ce se reflectă într-o creștere de până la un leu pe pachet la raft. În plus, cumpărăturile de produse bio și tradiționale sunt acum mai costisitoare, TVA-ul crescând de la 5% la 9%. Exemplificând, o sticlă de kefir bio este acum cu 30 de bani mai scumpă. Dulciurile și băuturile zaharoase nu sunt ocolite de aceste majorări, înregistrând creșteri semnificative de preț.

Fitness și Imobiliare

Pentru entuziaștii fitness-ului, costul abonamentelor la sala de sport a crescut semnificativ, TVA-ul urcând de la 5% la 19%. În sectorul imobiliar, achiziția de locuințe sub 120.000 de euro este acum mai costisitoare, TVA-ul crescând de la 5% la 9%, ceea ce poate adăuga peste 4.000 de euro la prețul final.

Energie Regenerabilă

Chiar și instalarea de panouri fotovoltaice și pompe de căldură este acum mai scumpă, TVA-ul pentru aceste servicii fiind ajustat la 9%.

Pentru mai multe detalii și informații actualizate, vizitați știrileprotv.ro.

 

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com