Cele mai mari pensii speciale acordate în România, se vor majora cu 20%

Pensiile speciale ale magistraților, cele mai mari pensii speciale acordate în România, se vor majora cu circa 20% din februarie, după ce ministrul Justiției Cătălin Predoiu a emis un ordin prin care le majorează magistraților salariile, în funcție de care sunt calculate și pensiile.

Mai precis, ministrul Cătălin Predoiu a emis un ordin în data de 30 decembrie 2021 prin care a majorat Valoarea Sectorială de Referinţă (VSR) pentru magistrați – în funcție de care se calculează salariul acestora – de la 465 de lei la 605 lei, scrie HotNews. Dezvăluirea a fost făcută inițial de Claudiu Ionescu, consilier local în Primăria Hunedoara.

Pensiile speciale ale magistraților sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată, drept urmare, și pensiile speciale ale magistraților vor crește, în acest an.

Măsura va intra în vigoare pentru drepturile aferente lunii februarie.

Salariul mediu net pentru fiecare categorie, înainte de majorarea valorii de referință:

  • Judecător 13.369 lei
  • Procuror 13.473 lei
  • Grefier 5.232 lei
  • Personal conex 2.988 lei
  • Consilieri probațiune 4.985 lei

Pensia medie de serviciu pentru magistrați era, în decembrie, de 20.159 lei, beneficiind de ea 4.452 de magistrați.

Theodor Stolojan: „Pensiile speciale sunt o porcărie promovată de grupuri de interese care au putut determina Parlamentul să ia astfel de măsuri”

Fostul premier liberal Theodor Stolojan s-a arătat indignat, într-un interviu acordat Profit TV, de actualul regim fiscal „incoerent şi inechitabil” din România, inclusiv în ceea ce priveşte pensiile speciale.

Eu sunt pensionar, am o pensie de 5.000 de lei, am fost prim-ministru…pe bază de contribuţie. S-a introdus din 1 ianuarie 2022 că ce depăşeşte 4.000 de lei, voi plăti contribuţiile de sănătate (de 10% – n.r.). Sunt perfect de acord, mi se părea o aberaţie să nu plătesc contribuţiile de asigurări de sănătate. (…) Vă întreb ce înseamnă că circa 350.000 de oameni sau 400.000 câţi sunt în sectorul de construcţii sunt scutiţi de contribuţia de 10% pentru sănătate? În construcţii, noi nu avem preţuri fixe. (…) E normal ca eu acum să subvenţionez tot ce înseamnă construcţiile în România, inclusiv construcţia de locuinţe de lux, construcţia de restaurante, de spaţii de birouri. (…) Am ajuns într-un regim fiscal total incoerent, total inechitabil. Nu suntem o ţară extrem de bogată, subvenţionăm tot ce înseamnă construcţiile în România, a declarat Theodor Stolojan, citat de News.ro.

Pensiile speciale sunt o porcărie făcută de politicienii români, grupuri de interese care au putut determina Parlamentul să ia astfel de măsuri. Pentru ce trebuie să ia primarul pensie specială, de ce judecătorul? Pentru că el oricum are un salariu mare. (…) Putem da şi noi parlamentarilor, judecătorilor, dar contează măsura în toate. Noi am ajuns în situaţia aberantă în care cumulează în ultimul an, bagă bonusuri, şi ajung cu pensia mai mare decât salariul, a afirmat Theodor Stolojan conform epochtimes-romania.com

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com