Dobânzi mari și rate uriase pentru români

Războiul de la graniţă se reflectă şi în majoritatea domeniilor economice din ţara noastră, indicatorii macroeconomici înrăutăţindu-se, pe fondul mişcărilor geo-politice din regiune.

După ce s-a anunțat că vor fi majorări de preţuri în domeniile agricultură şi energie, trebuie luate în seamă şi creşterile dobânzilor, ce urcă ratele lunare ale creditelor bancare.

Indicile ROBOR a crescut foarte mult

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a continuat să crească în această săptămână, după mai multe creşteri în salturi şi a urcat, ieri, la 4,35% pe an, de la 4,25% în debutul săptămânii şi 4,03% vinerea trecută, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel mai ridicat al ROBOR a fost consemnat în urmă cu 9 ani, în data de 5 august 2013 – 4,40% pe an -, iar analiştii consultaţi de ziarul BURSA se aşteaptă ca tendinţa ascendentă a dobânzilor să continue pe fondul creşterii primelor de risc şi a aşteptărilor de continuare a ciclului majorărilor de dobândă. La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 1,98%.

Indicele de referinţă pentru creditele luate după luna mai 2019, IRCC, a crescut la 1,86%, față de 1,17%. Acest lucru înseamnă dobânzi mai mari plătite de către clienți. IRCC se publică o dată la 3 luni.

Rate mai mari la bănci

Pentru cei cu credite la bănci asta înseamnă rate mai mari. De exemplu, pentru un credit de 40.000 de euro luat pe o perioadă de 30 de ani, rata a crescut de la începutul anului cu peste 200 de lei, de la 920 lei în ianuarie la 1.171 lei în 25 martie,.

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com