14 februarie – Ziua Îndrăgostiților sau Valentine’s Day

Azi, 14 februarie este Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiților care poartă denumirea salvatorului îndrăgostiților, Sfântul Valentin. 

Se spune că primele mesaje și declarații de dragoste au fost prin anii 1500 și la puțin timp după 1700, au preluat obiceiul și societățile comerciale.

Denumirea zilei se trage de la un sfânt celebru, Sf Valentin, un preot din Roma, din vremea secolului al III-Lea d. HR.

Începuturi…

Legenda pornește de la împăratul roman Claudiu al II-Lea, un luptător cu multe ambiții și îndârjit. El și-a dorit mereu o armată puternică, cu aceleași aspirații. Doar că spre nefericirea lui toți bărbații preferau să stea mai mult acasă cu familia decât pe câmpul de luptă. Asta îl nemultumea foarte mult și din acest motiv a dat lege să nu se mai însoare nici un bărbat.

Tot în vremea lui trăia și preotul Valentin, care auzind legea dată, nu a putut accepta astfel de răutate pornită asupra poporului. Pe ascuns cununa pe oricine dorea, ajungând să fie cel mai cunoscut preot, legător de destine.

Prin urmare activitatea lui Valentin a ajuns și la urechele lui Claudiu. Nemulțumit de atitudinea asta nespusă l-a arestat.

Arestat fiind a continuat să-și creeze un nume și să fie asociat cu marile iubiri. Trimitea scrisori către toți prietenii în care mereu specifica la final „Nu-l uita pe Valentin a-l tau”

Astăzi…

Foarte mulți pe data de 14 februarie sărbătoresc Valentine’s Day dar sunt și cei contra care vin cu argumente puternice cum că nu e sărbătoarea noastră.

Chiar dacă majoritatea statelor europene aveau în tradiţia lor un echivalent al acestei sărbători, treptat, obiceiul a fost adoptat mai întâi de ţările vestice şi, după 1990, şi de România.

Deşi aveau o sărbătoare a iubirii, cunoscută sub numele de Dragobete, o tradiţie milenară, care marchează începutul primăverii, renaşterea naturii, a dragostei şi a apropierii, românii au importat şi Ziua Îndrăgostiţilor. Divinitate mitologică asemănătoare lui Eros (zeul iubirii, în mitologia greacă) şi Cupidon (sau Amor, zeul roman al dragostei), Dragobete, cunoscut şi sub numele de Dragomir, este considerat, în credinţa populară românească, fiul Babei Dochia. Năvalnic şi nestatornic, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică şi este închipuit ca fiind un flăcău voinic, chipeş şi iubăreţ, care sălăşluieşte mai mult prin păduri.

Sursa: Dozadebine.ro

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com