14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci – Zi de post

În calendarul ortodox, Înălţarea Sfintei Cruci, este marcată în fiecare an pe 14 septembrie.

Aceasta este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. Acest moment aminteşte de răstignirea lui Iisus Hristos. Înălțarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, aducând aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota.

Înălţarea Sfintei Cruci marchează două evenimente solemne: aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

În credinţa populară se spune că cine ţine cont astăzi de câteva lucruri va avea belşug şi spor în casă. Conform tradiţiei populare, de ziua Crucii se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele şi plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară.

Tradiții și superstiții

De Înălţarea Sfintei Cruciexistă obiceiul ca la biserică preotul să sfinţească busuiocul, menta, măghiranul şi cimbrul, considerate plante magice. Acestea sunt păstrate de credincioşi în casă, sunt puse la icoane şi îi apără de diverse boli. Este interzis, în ziua Înălţării Sfintei Cruci, să se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile.

Monedele sfinţite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă aduc belşug şi spor în muncă. De asemenea, se spune că nu este bine să se mănânce usturoi, nuci, prune şi peşte. Este recomandat să se ţină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului şi a trupului.

Sursa: capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *