8 martie – Ziua Internațională a Femeii

În fiecare an, în această zi se oferă daruri doamnelor, domnișoarelor și în special mamelor.

Prima dată această zi a fost sărbătorită prin 1975 de ONU, ca doi ani mai târziu să fie recunoscută la nivel internațional fiind adoptată printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

Această zi este sărbătorită în mai multe țări, precum:

  • Albania
  • Brazilia
  • Bulgaria
  • Columbia
  • Croația
  • Cuba
  • Cipru
  • Danemarca
  • Finlanda
  • Georgia
  • Grecia
  • India
  • Italia
  • Macedonia
  • Malta
  • Rep. Moldova
  • Portugalia
  • România
  • Rusia
  • Turcia
China este singura țară care în această zi dedicată femeilor, acestea au liber în toată după amiaza.
?1908

Nelinişte mare şi dezbatere critică a avut loc în rândul femeilor. oprimarea femeii şi inegalitatea a fost stimulentul femeilor să devină mai vocale şi active în campania pentru schimbare. Apoi, în 1908, 15.000 de femei au mărşăluit prin New York City exigente “mai puţine ore de muncã, mai bună remunerare şi drepturile de vot”.

?1909

În conformitate cu o declaraţie a Partidului Socialist din America, prima Zi Naţională a Femeii (NWD) a fost sãrbãtoritã în Statele Unite pe 28 februarie. Femeile au continuat sa celebreze NWD în ultima duminică a lunii februarie până în 1913.

?1910

În 1910 a doua Conferinţă Internaţională a Femeilor de lucru a avut loc în Copenhaga. O femeie a fost numită șefa unui partid –  Clara Zetkin (Lider al „Women’s Office” pentru Partidul Social Democrat din Germania), prezenta ideea de Ziua Internaţională a Femeii. Ea a propus ca în fiecare an, în fiecare ţară ar trebui să fie o sărbătoare în aceeaşi zi – Women’s Day. Conferinţa de peste 100 de femei din 17 ţări, reprezentând sindicatele, partidele socialiste, cluburi de lucru femei, şi inclusiv primele trei femei alese în parlamentul finlandez au salutat sugestia Zetkin cu aprobarea unanimă şi, astfel, Ziua Internaţională a Femeii a fost rezultatul.

?1911

Ca urmare a deciziei convenite la Copenhaga în 1911, Ziua Internaționalã a Femeii a fost onorată prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia, la 19 martie. Mai mult de un milioane de femei şi bărbaţi au participat IWD la mitinguri ce militau pentru drepturile femeilor de a lucra, de a avea drept de vot, să fie instruite, pentru a ocupa funcţii publice. Cu toate acestea mai puţin de o săptămână mai târziu la data de 25 martie, tragic eveniment denumit „Triunghiul de foc”, în New York City a luat viața a mai mult de 140 de femei de lucru, cele mai multe dintre ele imigranţi italieni şi evrei. Acest eveniment dezastruos a atras atenţia în mod semnificativ asupra condiţiilor de muncă şi a legislaţiei muncii din Statele Unite care a devenit un focar de evenimente ulterioare.

?1913-1914

În ajunul primului Război Mondial militează pentru pace, femeile din Rusia au celebrat prima lor Zi Internatională a Femeii în ultima duminică din februarie 1913.

În 1913 în urma discuţiilor, Ziua Internaţională a Femeii a fost transferatã la data de 8 martie şi această zi a rămas aceeasi la nivel mondial pentru Ziua Internaţionalã a Femeii, de atunci. În 1914 femeile din întreaga Europă au creat mitinguri  împotriva războiului, exprimandu-şi  astfel solidaritatea față de restul femeilor.

?1917

În ultima duminică a lunii februarie, femeile din Rusia au început o grevă pentru „pâine şi pace”, un fel de răspuns la moartea a peste 2 milioane de soldaţi ruşi în război. Spre deosebire de liderii politici femeile ce au protestat si au continuat să lovească până la patru zile mai târziu, ţarul a fost forţat să abdice şi guvernul provizoriu a acordat femeilor dreptul la vot. Datã greva femeilor începutã duminică 23 februarie privind calendarul iulian, apoi în uz în Rusia. Această zi la calendarul gregorian în uz în altă parte a fost 08 martie.

?1918-1999

De la naşterea sa în mişcarea socialistă, Ziua Internaţională a Femeii a crescut si a devenit o zi la nivel mondial de recunoaştere şi celebrare între ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare. Timp de decenii, Ziua Internatională a Femeii a crescut anual. Timp de mulţi ani Organizaţia Naţiunilor Unite a organizat o conferinţă anuală “IWD” (International Women`s Day)  să coordoneze eforturile internaţionale pentru drepturile femeii în participarea la procesele sociale, politice şi economice.

?1975 a fost desemnat drept „Anul Internațional al Femeilor” de către Organizaţia Naţiunilor Unite. Organizaţiile de femei şi de guverne din întreaga lume au celebrat, de asemenea Ziua Internatională a Femii anual la 8 martie prin  organizare de evenimente la scară largă ca onoarea avansării femeilor şi în acelaşi timp cu sârguinţă amintind de vigilenţă în continuare şi acţiunile necesare pentru a se asigura că egalitatea femeilor este câştigată şi menţinută în toate aspectele vieţii .

?2000 şi dincolo de de acest an

Ziua Internatională a Femeii este acum o sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China (numai pentru femei), Cuba, Georgia, Guineea-Bissau, Eritreea, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar (numai pentru femei), Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal (numai pentru femei), Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia. Tradiţia prevede bărbaţi onorându-si mamele, soţiile, prietenele, colegele etc cu flori şi mici cadouri. În unele ţări Ziua Internatională a Femeii are statut echivalent de Ziua Mamei, unde copiii fac cadouri mici la mamele şi bunicile lor.

Noul mileniu a cunoscut o schimbare semnificativă. O schimbare de atitudine atât pentru femei cât şi pentru gândurile societăţii cu privire la egalitatea de şanse pentru femei şi emancipare. Cu mai multe femei în sala de consiliu, o mai mare egalitate în drepturi legislative, şi o masă critică crescutã vizibil. Femeile au un rol impresionant în fiecare aspect al vieții, deci am putea crede că femeile au câştigat adevărata egalitate. Faptul regretabil este că femeile nu sunt încă plătite la fel ca omologii lor de sex masculin, femeile încã nu sunt prezente în număr egal în afaceri sau politică, şi la nivel global în educaţie şi sănătate. Din păcate violenţa împotriva lor continuã sã fie mai drasticã decât cea împotriva bărbaţilor.

Cu toate acestea, mari îmbunătăţiri au fost făcute. Avem astronauţii de sex feminin şi prim-miniştri, fetele sunt binevenite în universitate, femeile pot lucra şi să aibă o familie, femeile au opţiuni reale de decizie. Şi astfel tonul şi natura Zilei Internationale a Femeii pentru ultimii ani, a avut o trecere de la a fi un memento despre “negative” la o sărbătoare de “positive”.

Anual, la 8 martie, mii de evenimente sunt organizate în întreaga lume pentru a inspira femeile . Se sărbătoresc realizările lor. De fiecare dată un web global de activitate local bogat şi divers conectează femei din întreaga lume, de la mitinguri politice, conferinţe de afaceri, activităţi guvernamentale şi evenimente networking prin intermediul femeilor pe pieţele locale de artizanat, spectacole teatrale, parade de modă şi mai mult.

Instagram InfoNeamț

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com