Ora de vară 2021. Când se dă ceasul înainte

Anul aceasta ar putea fi ultimul an în care se mai schimbă ora, deoarece Parlamentul European a votat în urma cu doi ani renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an.

Dacă ţara noastră va decide să rămână la ora standard, adică ora de iarnă, ceasurile se vor da în weekendul 30-31 octombrie cu o oră înapoi. Astfel, ora 4 va deveni ora 3.

Când se trecere la ora de vară 2021?

România nu a luat încă o decizie în acest sens. Însă, dacă se decide ca ţara noastră să rămână la ora de vară, ultima modificare a orei va avea loc în noaptea de 27 spre 28 martie 2021. Atunci, ceasurile se vor da cu o oră înainte, adică ora 3 va deveni ora 4.

Când s-a introdus ora de vară și de ce?

Prin modificarea fusului orar, în urma propunerii din 1895, s-a urmărit economisirea energiei. Germania a fost prima țară care a acceptat modificarea în 1916.

România a adoptat trecerea la ora de vară în 1932, modificare care s-a păstrat până în prezent, cu o perioadă de suspendare între 1943 – 1979. 

Unele studii au arătat că trecerea la ora de vară provoacă populației dezechilibre în viata de zi cu zi, dar și la nivelul sănătății acestora.

Încă nu se știe exact când se va renunța în România la ora de vară. Până atunci, ceasurile din întreaga Europă se vor modifica, în același timp, din ora 03:00 în ora 04:00.

Ora de vară a fost introdusă cu scopul de a crește numărul de ore în care oamenii să beneficieze de lumina naturală a Soarelui, fiind foarte avantajoasă pentru oamenii care se ocupau de agricultură.

Inițiativa pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă însă de Senat, în şedinţa din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. La data respectivă şi Guvernul României şi-a exprimat poziţia de a nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative, conform digi24

 

Instagram InfoNeamț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *