Lansarea proiectului Arts Against Addictions coordonat la nivel internațional de Asociația ASCETIS
Asociația pentru Știință, Cultură, Ecologie , Tineret și Integrare Socială-ASCETIS în parteneriat cu Asociația AAA Centrul Regional de Educație Estetică , Asociația People to People Estonia și asociația MITRA din Franța anunță începerea proiectului „ARTS AGAINST ADDICTIONS AND SOCIAL EXCLUSION”, cod 2021-2-RO01-KA210-ADU-000051453, proiect derulat în cadrul programului Erasmus+.
Scopul proiectului este de a furniza programe relevante și captivante pentru adulți, dar și pentru educația nonformală și remedială a elevilor bazate pe practicarea artelor (desen, pictură, muzică, teatru, dans, sculptură, webdesign, jurnalism, fotografie) și încurajarea talentelor cu scopul de a obține schimbări pozitive în dezvoltarea competenței emoționale a combaterii consumului de substanțe sau jocuri de noroc, ce produc dependență și duc la marginalizare socială. Astfel, ne propunem să obținem schimbări pozitive în integrarea lor socială și creșterea calității vieții în comunitățile din care fac parte prin intermediul artelor.
Activitătile principale ale proiectului sunt:
- Studiul și experimentarea medodelor de educație și dezvoltare a persoanelor din categorii dezavantajate prin intermediul artelor, implementarea unor metode educative inovative
- Organizarea de workshopuri creative, spectacole și expoziții pentru adolescenți și adulți
- Crearea de materiale informative, suporturi de curs și fișe de lucru utile în activitățile didactice educative extrașcolare bazate pe arte vizuale
Părtenerii vor desfășura următoarele activități:
– difuzarea de materiale educative de tip informal si non-formal, ce pot fi utilizate atât în acțiuni de tip after-school, cât și la clasă în timpul orelor de educatie artistică și în cadrul activităților de educație a adulților, distribuirea acestora ca resursă educațională deschisă pe pagina web a proiectului, în activitățile dedicate grupului țintă al proiectului, dar și prin diseminare, multiplicare către școlile și centrele de asistență socială din judetul Neamt.
-organizarea de activități de educație culturală și estetică non-formală și informală pentru elevi și adulți din categorii dezavantajate (inclusiv pentru cei dependenti de substanțe sau jocuri toxice) și sprijinirea profesorilor și formatorilor implicați în activități de tip expoziții, spectacole, workshopuri, lansări de carte care vin în ajutorul persoanelor dezavantajate.
In cadrul proiectului vor activa un număr însemnat de parteneri asociați care deși nu primesc în mod direct finanțare din proiect vor beneficia de acces la activitățile proiectului și vor fi factori importanți în multiplicarea rezultatelor acestuia.
Proiectul se va defășura în perioada 1 iunie 2022 – 31 mai 2024.
Vă invităm să luați parte la prima activitate a proiectului, Expoziția ”Cain și Abel” ce va avea vernisajul la Biblioteca Județeană GT Kirileanu în data de 3 Iunie 2022 începând cu ora 14.
Expun artiștii plastici Cuciureanu Gheorghe Sandu, Dragomir Eleonora, Cracană Ceorgeta , Chirvase Valentina, Panovschi Vlad, Giurgiu Crina, Meiri Daniel, Rusu Gabriela, Tanasă Tatiana ,Corugă Georgeta .
Prof Iuliana Ursache și prof.dr. Gheorghe Sandu Cuciureanu vor susține o dezbatere filozofică pornind de la tema integrării și rolului artistulu în lumea contemporană .
Vor cânta Bordianu Octavian și Cerasela Petronela Radu,
”Expoziția aceasta, prin titlul pe care îl poartă, trimite la o înfățișare – dacă îmi este permis a spune – a lumii între oglinzi paralele. Cain și Abel, simboluri biblice cu profundă semnificație filosofică și artistică, despart și unesc, divid și conjugă reprezentări ale unei realități aflată în căutare de orizont spiritual și material, deopotrivă.
Tărâmul artei se raportează mereu la o nouă și vibrantă dimensiune existențială, invizibilă ochiului biologic, în încercarea, mereu reluată cu forțe proaspete, de a uni energii spirituale.
Pictura reflectă personalitatea, temperamentul, preocupările artistului. Este cartea lui de vizită, este prietenul și criticul său. Tema aleasă la această expoziție atrage și intrigă, deopotrivă. Credem că fiecare artist ascunde în sine o dualitate care tinde să devină unitate valorică. În această căutare de sine, pictura exprimă invizibilul devenit vizibil. Ea poate fi oglindire a sinelui în apele curcubeului, dar, în egală măsură, poate exprima și idealul artistului. Ofranda adusă cerului și roada lucrului creat prin talent și efort. Chinuit de aspirații, artistul se imaginează/ se reflectă pe sine în pictură uneori ca un Cain, înnegurat de patimi, alteori devine blândul Abel, jertfindu-se pe sine odată cu opera. Și cum relația de iubire este trinitară, artistul și criticul de artă se completează, firesc de publicul admirator/ adorator al artelor și al creatorilor de artă. Artistul se oferă pe sine privitorilor, criticul își ia rolul de dirijor al simfoniei de culori de pe pânză, iar publicul întregește miracolul creației prin calitatea de martor cultural. Cain și Abel se împacă numai prin puterea eliberatoare a artei.” Prof. Gabriela Baba.
Prezentul material a fost realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene dar CE nu poate fi făcută responsabilă pentru conținutul acestuia.