25 noiembrie – Sfânta Mare Muceniță Ecaterina

În zilele păgânului împărat Maximin se afla în cetatea Alexandriei o fecioară cu numele Ecaterina, fiica lui Consta, care fusese mai înainte împărat.

Tânăra fecioară de 18 ani era foarte frumoasă, deșteaptă și foarte înțeleaptă. Căci învățase tot meșteșugul cărții elinești și se deprinsese cu înțelepciunea tuturor făcătorilor de cărți, celor de demult, a lui Homer, a lui Virgiliu, Aristotel, Platon și ale celorlalți. Din acest motiv foarte mulți domni cu avere o cereau pe Muceniță de la mama sa, să o ia de soție. Mama Sfintei Ecaterina era creștină dar în acele vremuri creștinii erau prigoniți și uciși, motiv pentru care nu se știa.

Foto: ortodox.md

Credința mamei fiind și startul muceniței în viața dăruită Împăratului Ceresc.

Dacă a văzut interesul Ecaterinei pentru cele cerești, maică-sa a dus-o pe Sfântă la un cuvios bătrân care a învățat-o toate tainele creștinismului și a adevăratei credințe. Printre care a învățat-o și despre tainele botezului. Din acel moment Sfânta a urmat cu strictețe și sfințenie cele sfinte și plăcute Împăratului Cersc, Iisus Hristos.

Aflând împăratul din acea vreme de viața curată a Sfintei Muceniță Ecaterina s-a maniat foarte tare și a căutat orice chin în speranța că se va alătură lui.

Sfânta Ecaterina cu tărie a afirmat că este un păcat rugăciunea făcută de ei către idoli fără nici o teamă pentru urmări.

După mai multe încercări nereușite de a o face pe Ecaterina să lepede credința în Hristos, a fost supusă chinurilor, ca în cele din urmă să fie zdrobită de fiarele ascuțite a patru roți (de aici și reprezentarea în icoane a Sfintei Mucenițe Ecaterina ținând în mână o roată ). Pe 25 noiembrie 305, a fost decapitată. Potrivt Tradiției, la tăierea capului său nu a curs sânge, ci lapte.

Sfânta Ecaterina este celebrată în special de către femeile care poartă numele sfintei și derivate ale acestuia: Cătălina, Catinca, Catrina, Caterina, Cati, Catina, Catița, Tincuța etc, dar și de cei cu numele Cătălin. 

Iar ca obicei, din cele mai vechi timpuri se spunea, spre exemplu, că fetele nemăritate care posteau în ziua Sfintei Ecaterina urmau să își găsească sortitul. De asemenea, femeile măritate, dar care aveau probleme în căsnicie, posteau în această zi pentru ca soțul lor să se îndrepte.

În Franța, femeile nemăritate care au trecut de vârsta de 25 de ani, numite odinioară „caterinette”, sărbătoresc această zi într-un mod inedit. Acestea își trimit cadouri între ele, se felicită, iar prietenii le fac bonete în culorile galben (semnificând credința) și verde (semnificând înțelepciunea). Cele care primesc aceste bonete le poartă întreaga zi, participând chiar la parade special organizate.

Femeile singure din Marea Britanie serbează și ele această zi într-un mod deosebit, participând la parade ce se încheie cu focuri de artificii.


Acatistul Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina!

Sursa: crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *