30 octombrie! Zi neagră pentru multe familii, 5 ani de suferință.

Acum 5 ani multe familii trăiau cea mai neagră zi din viața lor. Peste 60 de tineri și-au pierdut viața în urma incendiului din clubul Colectiv, conform surselor media.

Incendiul a avut loc vineri noaptea, pe 30 octombrie, în clubul Colectiv din București unde concertau gratuit trupa Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.

Era noaptea în care frați, părinți, surori primeau cea mai urâtă veste. Spre dimineață citeam toți știri cu „dezastrul din clubul Colectiv”, cu sute de răniți și mulți tineri decedați. Simțeam o durere de nedescris. Prea multe vieți curmate. Prea multe vise transformate.

Părinții disperați își căutau copii printre salvările care păreau să nu facă față.

După cum a declarat Mariana Oprea – sau Tedy –  unul dintre cei mai cunoscuți supraviețuitori din Colectiv. După lupta unui binefăcător care a reușit într-un final să o scoată afară, nu găsea loc în salvarie și pentru ea.

Căzusem cu capul foarte aproape de pragul de la ieșirea din club. Cineva a văzut că mă zbăteam. A vrut să mă apuce de mâini să mă tragă afară și a văzut că nu poate și m-a luat pur și simplu de subraț. Dar aveam piciorul foarte prins; nu putea să mă elibereze și a tras până a reușit.

M-am ridicat în picioare, eram chiar pe tocuri. Mulți erau negri din cap până în picioare, dar păreau OK. În prima ambulanță pe care am văzut-o erau deja mai multe persoane și mi-au zis că nu mă mai pot lua. În a doua era cineva pe targă și i-am rugat să mă ia și pe mine pe un scăunel pe care-l zărisem. Și mi-a zis: „Bine, te pot lăsa aici. Dar dacă poți să stai”. „Da, stau, e OK”. Când ambulanța a început să ia viraje, mă tot loveam dintr-o parte în alta. Pe picioare și pe spate simțeam doar o senzație de disconfort.- dor.ro

Foto: dor.ro- Mariana Oprea, la 1 an după incendiu!

Astăzi, în memoria celor pierduți, mulți tineri și părinți se vor aduna formând un lanț între Curtea de Apel București și clubul Colectiv. Toți acești oameni vor fi o voce. O voce care strigă pentru dreptate!

„Corupția ucide, cerem dreptate!”

Adrian Rugină, care era toboşar al trupei Bucium, a murit la vârsta de 38 de ani, în incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti.

Originar din Piatra-Neamţ, Adrian Rugină, care a fost şi membru al trupei Teuton, a ieşit printre primii din Colectiv după izbucnirea incendiului, însă s-a întors în club pentru a salva alte persoane, potrivit relatărilor de pe contul său de Facebook.

Adrian Rugină este una dintre cele două victime pentru care preşedintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru curajul, altruismul şi dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la Clubul „Colectiv” din Bucureşti.

Conform siteului Agerpres.ro, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect potrivit căruia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma evenimentului de la Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora.

Astfel, victimele vor beneficia de tratamentele medicale pe toată durata vieţii, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015 şi indiferent dacă sunt realizate în ţară sau în străinătate, în unităţi sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă necesară desfăşurării optime a tratamentelor medicale”, se arată în proiectul inițiat de deputatul neafiliat Oana Bîzgan.

„250 de destine schimbate într-un minut. 65 de vieţi pierdute şi alte 185 care luptă zi de zi să se regăsească, iar lupta lor este una din ce în ce mai grea şi mai apăsătoare pe zi ce trece. De 5 ani aceşti oameni aşteaptă ca noi să le venim în întâmpinare, să le redăm dreptul la demnitate. Avem astăzi şansa aceasta şi le datorăm tuturor acestor oameni măcar atât.(…) Acest proiect legislativ nu aparţine niciunui partid politic.(…) Acest proiect este proiectul instituţiei Parlamentului României. Este proiectul prin care întreg Parlamentul României îşi cere iertare, iertare faţă de victime, iertare faţă de familiile lor, iertare faţă de întreaga naţie, pentru că o astfel de tragedie a fost posibilă. Supravieţuitorilor le datorăm o lege care să le permită să îşi trateze rănile fizice şi să îşi mai aline puţin din rănile psihice. Votul de astăzi nu va fi unul politic, Colectiv a fost pentru România un motor al schimbării. Tragedia a schimbat ceva în fiecare dintre noi, iar eu şi mulţi dintre noi suntem aici datorită acestei tragedii”, a spus Oana Bîzgan.

Foto: Digi24

Conform hotnews.ro, președintele Klaus Iohannis va depune astăzi la ora 09:00, o coroană de flori în momoria victimelor de la Clubul Colectiv. Coroana va fi depusă chiar în locul în care a avut loc tragedia acum cinci ani.

 

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com