Crăciunul pe stil vechi, 7 ianuarie!

În fiecare an, creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos pe 7 ianuarie.

Pe 6 ianuarie fiind ajunul Crăciunului, creștinii se pregătesc pentru ziua cea mare.

La schimbarea calendarului din 1924, o parte dintre creștini nu au aprobat și nu au acceptat noile schimbări dorind să-și mențină vechiul obicei cunoscut din bătrâni.

Autoritățile în acele timpuri de schimbare, au luat aceste opuneri a creștinilor ca pe o încăpăținare și prin urmare au apelat la fel de fel de chinuri pentru a primi cât mai mulți oameni noul calendar Gregorian. În timp, oamenii s-au obișnuit cu două calendare, unul de stil vechi, calendarul Iulian și cel modificat, stil nou, calendarul Gregorian diferența fiind de 13 zile între sărbători.

🎄🎄🎄


Obiceiurile sunt la fel. Colindele sună în toate casele și spiritul Crăciunului se resimte și-n jur.

Acest calendar a fost folosit de întreaga creștinătate, timp de 15 secole. Și tot de calendarul Iulian s-au servit și Sfinții Părinți la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325), la calcularea datei Paștilor.

Cu toate că în anul 1923, la un congres ținut la Constantinopol, majoritatea Bisericilor Ortodoxe a hotarat să renunțe la calendarul Iulian și să adopte calendarul gregorian, data Paștilor se calculeaza încă pe baza calendarului Iulian, în care echinocțiul de primăvară are loc cu 13 zile mai târziu. De aici neconcordanța cu data Paștelui din Biserica Catolică.

Câteva Biserici Ortodoxe precum, bise­ricile din Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusa si Biserica din Serbia, la care se adauga călugării din mănăstirile de la Athos au păstrat vechiul calendar. Exemplul aces­tora a încurajat pe credincioșii disidenți de la noi și din alte Biserici, care țin încă stilul vechi, numiți stiliști sau calendariști.

Foto: adevărul.ro

Gospodinele pregătesc bucate care mai de care mai gustoase pentru a-și impresiona musafirii și masa să fie mereu plină.

Noi urăm tuturor fericire și bucurii de sărbători. Crăciun fericit! 🎅

Sursa: crestinortodox.ro

 

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *