Cetatea Neamț – un loc plin de istorie

???????̆???? ??????????? ????????????????? ?????????? realizate în ultimii ani în cadrul acordului de colaborare dintre Complexul Muzeal Național Neamț și Universitatea „Friedrich-Alexander” din Erlangen-Nurnberg (Germania) au oferit informații cultural-științifice importante referitoare la habitatul culturii Cucuteni din Subcarpații Moldovei, precum și la cele două cetăți medievale reprezentative din județul Neamț: Cetatea Nouă a Romanului de la Gâdinți și Cetatea Neamț de la Târgu Neamț.

Scurt istoric

Cetatea Neamțului, o veritabilă cetate medievală din Neamț este situată pe str Arcașului nr.1, loc.Târgu Neamț si a fost construită în timpul domniei lui Petru Mușat (1374-1391)
Cetatea Neamț sau Cetatea Neamțului este o cetate medievală din Moldova situată în apropierea orașului Targu Neamt si la aproximativ 46 km de orasul Piatra Neamt. Asezată aproape de vârful cel mai înalt al Culmii Pleșului, cetatea face parte din categoria monumentelor medievale de valoare excepțională din România.

Poziția strategică de care a beneficiat și prezența în evenimentele marcante pe care le-a cunoscut această parte a țării demonstrează faptul că, Cetatea Neamțului, a fost una dintre cele mai bine întărite cetăți de care a dispus statul medieval moldovenesc.

Numele de Cetatea Neamțului provine de la hidronimul “Neamț” pe care îl poartă râul de sub poala muntelui și de la care și-au luat numele orașul și mănăstirea din apropiere, ulterior județul și orașul Piatra care abia, după mijlocul secolului al XIX lea, devine Piatra-Neamt.

Pe zidurile de intrare ale obiectivului turistic Cetatea Neamtului, denumire sub care este cunoscuta in zona, aflam istoria acestei creații moldovenești, și anume:
“Cetatea Neamțului a fost construită în timpul lui Petru Mușat (1375-1391), în perioada consolidării statului medieval Moldova. Prima atestare documentară datează din 1395, anul în care regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, înainte de a fi infrânt de oștile lui Ștefan I Mușat la Hindău, emite un act de cancelarie “Ante Castrum Nempch”.

Citește mai multe pe: monumenteneamt.ro

? În imagine este suprinsă Cetatea Neamț chiar în timpul cercetărilor efectuate în 2017 (fotografie aeriană realizată cu drona de dr. Carsten Mischka).
☀️ ????? pentru amplasarea Cetății Neamț a fost ales în mod ?????????, întrucât ?????? ????̦???? asigură, prin poziția sa naturală, mari posibilități de ???̆????. Aceasta apare ca un pinten cu plan în formă aproximativ triunghiulară, desprins de Vârful Cerdac, cu înălțimea de circa 480 m față de nivelul mării și de 80 m față de nivelul Râului Ozana.
??????? ????̆?̦?? are aspectul unui patrulater cu laturi inegale, adaptat după teren. Dacă între latura de nord si cea de sud diferența nu este decât de un metru (38, 50 m/37, 50 m), în schimb între latura de est si cea de vest diferența este mult mai mare – de 7 m (47 m/40 m).
Specific pentru Cetatea Neamț este faptul că ????????? ?? ???̆????, ??? ???? ????? ????̦???, ?-?? ???? ??????? ?̂? ?????????? ?????????, ca la cetățile Suceava și Scheia construite în aceeași perioadă, ci au fost încadrate direct în scheletul de ziduri, și aceasta pentru că fortificațiile naturale de pe trei laturi nu permiteau construcția lor în exterior.
⏺ Vă propunem o incursiune în istoria Cetății Neamț vizitând ????-?? ??????? http://mcntn.muzeu-neamt.ro/, o istorie intensă și frumoasă, transmite Complexul Muzeal Neamț pe facebook.

 

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com