De pe 1 ianuarie 2021 este interzis exportul de lemn

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea conform căreia se interzice exportul de lemn în afara UE pentru o perioadă de zece ani. Această lege va intra în vigoare de pe 1 ianuarie 2021.

În actul normativ se reglementează instituirea Registrului național de evidență informatizată a proprietăților forestiere, pentru gestionarea durabilă a fondului forestier. „Se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. (…) Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei”, prevede Legea privind gospodărirea durabilă a pădurilor României, conform Agerpres.

Legea mai prevede că se va institui Catalogul național al masei lemnoase la nivelul autorităților publice centrale, pentru a asigura transparența recoltării masei lemnoase din fondul forestier național. Acesta va fi publicat de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, pe site-ul propriu. De asemenea, structurile teritoriale de specialitate care răspund de silvicultură vor verifica prin sonaj actele de punere în valoare, în baza unor criterii de risc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *