Se pregătește afacerea anului. Sistemul energetic este vândut la fier vechi

Președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Iștoc, avertizează asupra unui tun care se pregătește la Ministerul Energiei, care vrea să vândă Termocentrala Mintia la fier vechi.

Dovadă în acest sens este decizia de retragere din exploatare și distrugerea instalațiilor, care a scăzut din start 40 milioane de euro din valoarea obiectivului. Cristian Iștoc ne spune că se va reduce valoarea termocentralei pentru a fi vândută cui trebuie.

În iunie anul trecut, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara aproape cu lacrimi în ochi că Termocentrala Mintia, care aparţine Complexului Energetic Hunedoara, nu va fi tăiată şi dată la fier vechi, ci va fi achiziţionată de un investitor ce va fi obligat să modernizeze capacitatea de producţie. Decizia luată în decembrie, de a retrage din exploatare grupurile de la Mintia, arată, însă, exact contrariul.

”Grupurile devin fier vechi. Și acum încearcă să le scoată la vânzare, probabil au și cumpărătorul, firma aceea din Constanța, GSP-ul, și trebuie să vadă cu câți bani să le-o dea, că trebuie să ieftinească termocentrala. Scoaterea grupurilor din conservare scade automat valoare de la 100 milioane de euro la 60 milioane de euro, la prima strigare. Deci practic, ei reduc 40 de milioane de euro din preț numai prin retragerea din exploatare. Dacă nu e vândută, la următoarea licitație, prețul scade cu 30 la sută și tot așa. A fost o procedură gândită. Deja au golit uleiurile din rezervoare, turbinele nu se mai pot roti, deci clar drumul termocentralei este către fier vechi. Un singur grup energetic dacă ajunge la fier vechi are o valoare de 5 milioane de euro și noi avem 6 grupuri. Deci iei 30 de milioane de euro numai pe grupuri, fără instalațiile auxiliare, iar furnitura pentru grupul energetic nou mai valorează încă 30 milioane de dolari. Deci vă dați seama ce profit uriaș va face cumpărătorul dacă dă doar 30 de milioane de euro. Și nu mai vorbesc despre posibilitatea de a face acolo alte grupuri energetice și să facă bani privatul, în loc să facă statul”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara conform national.ro

Termocentrala a fost închisă în plină criză energetică

O firmă japoneză a vrut să vină să modernizeze Termocentrala Mintia și să monteze grupuri noi pentru producerea energiei, dar Guvernul a refuzat, ne mai spune președintele Sindicatului Solidaritatea. În plus, mai arată acesta, se mai putea face investiția de 6 milioane de euro pentru adaptarea grupurilor la cărbunele fără sulf din Indonezia, și se putea produce lejer energie.

Virgil Popescu spunea încă din primăvara anului trecut că trebuie să închidă Termocentrala Mintia din cauza certificatelor Co2, că sunt prea scumpe. Iar cu certificatele alea la preț de 55-60 de euro, plus 300 de lei prețul de cost, se ajungea undeva la 700 de lei MW, în condițiile în care prețul la MW a ajuns în decembrie la 2.300 de lei. Se putea activa și un mecanism de rezervă de capacitate și țineai grupurile oprite, pornind numai când piața cerea acest lucru, și nu mai aveai nicio problemă de mediu. În paralel se putea făcea un program cu instalații noi, a precizat președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Iștoc pentru aceeași sursă.

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com