Refuzul măsurării temperaturii la intrarea într-un spațiu închis

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat a spus, joi, că măsurarea temperaturii la intrarea în spațiile publice închise, magazine și în clădirile instituțiilor publice sau ale operatorilor economici a devenit o nouă temă falsă de dezbinare și de minimalizare a efectelor și riscului virusului SARS-COV 2. Acesta le-a spus celor care refuză să li se ia temperatura la intrarea într-un spațiu închis că e dreptul lor să refuze, însă, în acest caz, nu mai pot intra deoarece e dreptul celorlalți să se protejeze.

Măsurarea temperaturii la distanță se practică în aeroporturi prin sisteme de scanare în masă, prin care se identifică persoanele cu febră dupa poza acestora. Mai multe țări, inclusiv România, au astfel de sisteme la sosire și în unele situații chiar și la îmbarcare, ele fiind activate când există un risc asupra sănătății publice. Măsurarea individuală a temepraturii se face la intrarea în spațiile cu risc de transmitere a virusului SARS-COV 2 de către persoanele simptomatice sau asimptomatice către persoanele sănătoase. Aceasta se realizează de la o distanță de câțiva centimetri, folosind termometre digitale. Astfel, se poate identifica o persoană simptomatica, iar pentru a se proteja față de persoanele asimptomatice, purtarea măștii este obligatorie, a scris secretarul de stat pe Facebook.

El a precizat că termometrul digital nu înregistrează date personale, nu implantează cipuri, nu face poze și nu ia CNP-ul, numele și adresa persoanei. Acesta afișează doar temeperatura și poate fi utilizat de personal nemedical instruit în utilizarea unui astfel de dispozitiv.

Într-o societate unde există un risc de transmitere al unei boli și unde există persoane vulnerabile care pot chiar muri dacă se infectează cu virusul care cauzează boala respectivă, măsurile de prevenire și combatere trebuie respectate de toți membri societății pe durata existenței riscului respectiv. Astfel de măsuri nu sunt pe viață. Ele sunt necesare la acest moment, acestea fiind inclusiv măsuri descurajatoare pentru cei care sunt dispuși să intre in spațiile închise fiind simptomatici pentru a-și rezolva problemele personale riscând viața altora, a explicat Raed Arafat.

Acesta le-a transmis celor care nu vor să li se ia temperatura că este dreptul lor de a refuza, dar această decizie înseamnă că nu mai pot intra în spațiul respectiv, pentru că este dreptul comunității și a angajaților care lucrează în acel spațiu, să se protejeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *