Dosare penale pentru achizițiile de echipamente de protecție

Procurorul-șef DNA, Crin Bologa, a anunțat, astăzi, în cadrul unei videoconferințe de presă, că, în perioada pandemiei de Covid-19, au fost deschise 33 de dosare penale, 25 dintre acesteau au pornit ca sesizări din oficiu.

Procurorul-șef a enumerat, printre motivele care stau în spatele deschiderii dosarelor penale, achiziții de echipamente de protecție – măști, izolete – și achiziții de măști medicale neconforme, interzise în Uniunea Europeană ca fiind periculoase.

Vă confirm că se dispune și ridicarea de acte, se fac audieri, tot ce a apărut în presă este în atenția procurorilor DNA. Se fac verificări și la societăți private, și în instituții ale statului. Nu vă putem da detalii, dar în momentul în care vom avea informații de interes public, vom face asta, a spus Crin Bologa, precizând că nu pot fi date alte detalii când a fost întrebat de achizițiile efectuate prin ONAC, potrivit Radio Europa Liberă.

Procurorii au o datorie prevăzută de lege și nu dată de persoane publice. Mi se par mult mai grave infracțiunile din contextul pandemiei decât într-un alt context. Infracțiunile de corupție sunt grave oricum, dar acum sunt și mai grave pentru că pun în pericol sănătatea cetățenilor. Noi ne facem datoria indiferent ce spun alte persoane publice. Am simțit că este o situație stresantă, că au avut foarte mult de lucru și că le e teamă că vor greși, dar noi nu urmărim greșelile. Infracțiunile se fac intenționat. Noi nu ducem o luptă împotriva unei corupții eventuale, ci împotriva unor persoane care caută să se îmbogățească în ciuda îmbolnăvirii oamenilor, a mai declarat procurotul-șef, citat de aceeași sursă.

Șeful DNA a arătat că alte dosare mai sunt și în atenția direcțiilor teritoriale ale parchetului antimafie, una dintre firmele vizate este Romwine&Coffee, din Giurgiu, specializată în distribuţia băuturilor alcoolice, dar care a obținut contracte foarte importante de distribuție de echipamente medicale pe timpul stării de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *