Să prețuim bătrânii din jurul nostru! Ziua internațională a vârstnicilor.

Astăzi, 1 octombrie, este ziua dedicată persoanelor în vârstă, persoanelor cu înțelepciune pregătiți cu cele mai potrivite sfaturi.

Conform www.mmuncii.ro, în februarie 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie ca zi internaţională a persoanelor în vârstă, iar în anul 2002, la Madrid, Adunarea Generală a ONU a adoptat Planul Internaţional de Acţiune privind Îmbătrânirea care stabileşte obiectivele prioritare şi angajamentele statelor membre cu privire la politicile destinate populaţiei vârstnice, în principal cele din domeniul protecţiei sociale, ocupării, sănătăţii şi participării persoanelor de vârsta a treia la toate aspectele economice, sociale, culturale şi politice ale societăţii.

„Societățile trebuie să asigure creșterea calității vieții pentru persoanele în vârstă și respectarea drepturilor lor, pentru a putea trăi în demnitate. Acest lucru este cu atât mai important în timpul crizei financiare. Sunt necesare sisteme de securitate socială puternice care să furnizeze servicii, să asigure un standard adecvat de viață și care să promoveze solidaritatea între generații”, subliniază reprezentanța ONU.

Cu această ocazie, Thoraya Ahmed Obaid, Directorul Executiv al Fondului ONU pentru Populație, reamintește cât de valoroși sunt oamenii, indiferent de vârsta lor, iar noi, românii ne putem aminti de cunoscutul proverb „Cine n-are bătrâni să-și cumpere”.

Într-un articol prezentat de www.easistent.ro, „Îmbătrânirea este parte integrantă și naturală a vieții. Modul în care trecem prin acest proces, starea noastră de sănătate și abilitățile funcționale depind, dincolo de moștenirea genetică sau de politicile de sănătate publică promovate de autorități, în primul rând, de cum ne trăim viața, de experiențele prin care trecem, dar mai ales de modul în care le-am gestionat. ”

Foto: Ziarul Unirea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *