Spune STOP violenței în familie. Ajută victima!

Ieșirea dintr-o relație violentă nu este ușoară. Agresorul fie nu recunoaște cât de grav este comportamentul lui, fie promite că se va schimba dacă este iertat și sprijinit de familie. De cele mai multe, recurge la șantaj emoțional și învinovățește pe alții pentru situația în care a ajuns familia

Există resurse disponibile pentru femeile abuzate și bătute, inclusiv adăposturi, centre de formare pentru specializarea într-o profesie, servicii juridice și de îngrijire a copiilor

Cum ar trebui să reacționăm în astfel de situații?

În primul rând cunoaște-i semnele declanșatoare ale abuzului și, înainte de a începe o nouă criză violentă, folosește-te de orice motiv ca să te îndepărtezi de el și să ieși din casă.

Identifică zonele sigure ale casei unde te poți refugia în cazul în care o ceartă sau un posibil atac este de neevitat. Evită spațiile mici și fără ieșire sau camerele cu posibile arme (cum ar fi bucătăria). Dacă este posibil, alege o cameră cu un telefon și o ușă în afară sau o fereastră.

Fii gata să pleci de acasă în caz de nevoie. Dacă ai mașină, ai grijă să fie mereu alimentată și parcată într-un loc de unde să poți ieși imediat. Păstrează pentru tine o cheie de rezervă a mașinii, o sumă minimă de bani de urgență, haine, numerele de telefon importante și documentele de identitate ale tale și ale copiilor ascunse într-un loc sigur (în casa unui prieten, de exemplu).

Ia-ți un alt telefon mobil! Este foarte important. 

Este posibil să-ți fie frică să pleci sau să ceri ajutor fiindcă abuzatorul tău se va răzbuna dacă va afla. Atunci când cauți ajutor împotriva abuzului, este important să-ți acoperi urmele, mai ales atunci când utilizezi telefonul sau calculatorul.

Agresorii monitorizarea de multe ori activitățile partenerilor lor, inclusiv folosirea calculatorului. În timp ce există modalități de a șterge istoricul de Internet, acest lucru poate fi un semnal de alarmă pentru partenerul tău că încerci sa ascunzi ceva, așa ca fii foarte atentă.

Fii prudentă cu mail-urile și mesajele trimise. S-ar putea ca agresorul să știe cum să acceseze contul tău, să-ți cunoască deja parola de acces în cont. Ia în considerare crearea unui nou cont de mail despre care agresorul să nu știe nimic.

Recomandări după plecare! 

Să te protejezi de agresor acum, după ce ai plecat, este la fel de important cum era și când locuiați împreună. Ar putea fi necesar să te muți într-un loc în care fostul partener nu te poate găsi. Dacă ai copii, s-ar putea sa fie nevoie să-i transferi la o altă școală.

Pentru a păstra noua locație secretă! 

Nu-ți lista numărul de telefon – sună la compania de telefonie fixă sau mobilă pentru a cere acest lucru.

Pentru facturi și corespondență folosește mai bine o cutie de oficiu poștal, decât adresa de acasă.

Anulează conturile bancare vechi și cardurile de credit, mai ales dacă au fost comune cu agresorul. Când deschizi conturi noi, folosește o altă bancă.

Dacă ai rămas în aceeași zonă cu agresorul, schimbă rutina zilnica. Folosește un alt drum pentru a ajunge la serviciu, evită locurile unde mergeați împreună, unde agresorul te-ar putea găsi, caută alte magazine, piețe pentru a-ți face cumpărăturile. Ține la tine tot timpul un telefon mobil încărcat pentru eventualitatea în care va trebui să suni la 112.

Cere ajutor! 

Sună la 112 şi să cere sprijin dacă viaţa şi sănătatea îți sunt puse în pericol!

Cere ajutor medical deoarece vătămările suferite pot evolua neaşteptat şi se pot agrava rapid.

Solicită consultul medico-legal şi eliberarea unui certificat constatator. Acesta se eliberează contra cost, contravaloarea recuperându-se ulterior, după câştigarea procesului.

În cazul unei agresiuni sexuale, să nu-ți schimba hainele şi să nu te spăla, pentru a nu distruge probele necesare medicilor legişti

Dacă este chemată poliţia la domiciliu pentru constatarea unei agresiuni şi obiectele sunt răvăşite, sunt pete de sânge, nu face ordine deoarece poliţiştii trebuie să observe locul faptei aşa cum este.

Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată?

Nu o judeci, nu îi critici comportamentul, îi oferi ajutorul dar nu-i impui sa ia vreo măsură

Vorbeşti cu ea atunci când agresorul nu vede acest lucru, pentru a nu tensiona şi mai mult relaţiile dintre ei

O asculţi şi îi susţii hotărârile

Ai grijă să o însoţeşti atunci când se hotărăşte să-i spună agresorului că vrea să se separe de el fiindcă acest moment este cel mai periculos. În eventualitatea unui proces, sunt necesari martori şi date concrete referitoare la actele de abuz trăite. În acest scop, victima trebuie să-şi noteze orice amănunt sau persoană care poate certifica existenţa agresiunilor, să reclame la poliţie, să-şi scoată certificat medical.

Sursa: Ghid FII INFORMAT

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com