Au fost redefiniți termenii „carantină” și „izolare”.

În urma ședinței de Guvern de astazi, 6 iulie, termenii „carantină” și „izolare” au fost redefiniți, în urma adoptării proiectului de lege în acord cu recomandările CCR. Anunțul a fost făcut de Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

Secretarul de stat a explicat că termenul „carantină” va face referire la persoanele sănătoase, iar cel de „izolare” la persoanele bolnave sau infectate.

Carantina persoanelor are acum o definiție care este asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată”, a explicat Șeful DSU, conform Digi24.

Izolarea” este definită ca o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament, în scopul vindecătorii și reducerii gradului de contagiozitate. Aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului, de internarea pacientului la spital, într-o unitate care aparține spitalului, unde lucrează personaul spitalului (…) sau, în cazul în care condițiile permit, izolarea să aibă loc la domiciliu. Acest lucru este o excepție, în cazul în care capacitatea spitalului integral este depășită”, conform explicațiilor oferite de Raed Arafat.

Acest proiect de lege poate fi aplicat și în alte situații de risc epidemilogic, cu prevederea că izolarea poate fi făcută și la domiciliu, în cazul în care este depășită capacitatea spitalelor. De asemenea, cetățenii pot contesta în instanță orice măsură luată de autorități.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *