Mara Calista, deputat PNL: S-a făcut un pas important în procesul de prevenție a violenței domestice!

Astăzi s-a făcut un pas important în procesul de prevenție a violenței domestice! Guvernul, condus de PNL, a aprobat hotărârea de guvern pentru aprobarea notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Operaționalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică”. Astfel, se pregătesc fondurile necesare pentru crearea unei infrastructuri constând în sisteme informatice.

Decizia vine ca urmare a promulgării Legii nr.146/2021, votată inclusiv de mine în data de 21 aprilie 2021. Viitorul sistem electronic de monitorizare va permite asigurarea protecției victimelor violenței domestice și tragerea la răspundere a agresorilor.

Valoarea aprobată astăzi prin hotărâre de guvern este de 241 de milioane de lei, TVA inclus. Proiectul propus spre finanțare urmează să asigure capabilitățile, precum și capacitatea de acțiune a Poliției Române.

Proiectul de investiții „Operaționalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică” va permite dezvoltarea, la nivelul Poliției Române, a soluțiilor informatice pentru integrarea componentelor sistemului informatic de monitorizare electronică, va asigura infrastructura hardware și software aferentă sistemului informatic de monitorizare electronică, respectiv componentele acestuia, și asigurarea necesarului de dispozitive electronice de supraveghere.

Ministrul Afacerilor Interne a anunțat că a alocat sumele necesare în bugetul MAI pentru anul 2022, astfel, suma prevăzută este de 32 de milioane, care va asigura, pentru început, achiziţia a 964 de kit-uri de monitorizare şi a infrastructurii hardware şi software. Iar pentru următorii 3 ani, până în 2025, efortul bugetar va include achiziţia unui număr total de 15.000 de kit-uri pentru monitorizarea electronică.

Sper că sistemul de monitorizare va fi implementat cât mai curând, pentru a le putea proteja pe victimele violenței domestice care solicită ordin de protecție împotriva agresorilor. Din păcate, așa cum a precizat și astăzi ministrul Afacerilor Interne nu s-au respectat ordinele de protecţie în cazul a 2.600 de infracţiuni. Cu ajutorul monitorizării brățărilor electronice agresorii vor putea fi stopați în timp util.

Mara Calista Deputat – PNL Neamț

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com