Incendii dezastruoase în mai multe zone din județul Neamț

În ultimele zile, în județul Neamț au avut loc foarte multe incendii care au distrus zeci de hectare de teren, locuințe și anexe gospodărești.

Începând de joi 17 februarie, pompierii din cadrul ISU Neamț au participat la foarte multe misiuni de stingere a incendiilor.

Incendii de vegetație în Neamț

Joi – 17 februarie 

 • în comuna Girov unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 7000 mp;
 • în comuna Ion Creangă unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 1,5 ha;
 • în localitatea Hârtop din comuna Bârgăuani unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 20 ha;
 • în localitatea Răchiteni din județul Iași unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 8 ha ( inițial incendiul a fost anunțat că se manifestă în comuna Tămășeni).
 • în comuna Girov unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 2.5 ha;
 • în municipiul Roman pe strada Transilvaniei unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 500 mp;
 • în comuna Crăcăoani unde a ars vegetaţie uscată pe o suprafață de aproximativ 8 ha.

Cauza probabilă de producere a acestor incendii a fost focul deschis în spații deschise.

 • două incendii de vegetaţie uscată produse în cartierul Văleni din municipiul Piatra Neamț. A ars vegetaţie uscată pe o suprafață de aproximativ 5,6 ha.

Folosirea intenționată a unei surse de aprindere pentru a genera incendiul a fost cauza probabilă de producere a celor două incendii.

Foto ISU Neamț – incendiu Girov

Foto ISU Neamț – incendiu Crăcăoani

Luni – 21 februarie

 • Ca urmare a unui apel la 112 din jurul orei 12:54, pompierii pietreni împreună cu voluntarii din cadrul SVSU Pângărați au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată ce s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ un hectar în localitatea Stejaru din comuna Pângărați.
  Incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza unei țigări (fumatul în locuri nepermise).
 • Ca urmare a unui apel la 122 din jurul orei 20:53, pompierii târgnemțeni impreună cu voluntari din cadrul SVSU Drăgănești au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată ce s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 10 ha în localitatea Orțăști din comuna Drăgănești.
  Focul deschis în spații deschise a fost cauza probabilă de producere a incendiului.
 • Prin apel la 112, în jurul orei 11:36, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu de vegetație uscată în localitatea Negrești din comuna Podoleni.
  La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă la vegetația uscată, pe o suprafață mare, cu posibilitatea propagării la o gospodărie și la câțiva baloți de paie.
  Pentru localizarea și lichidarea incendiului au intervenit pompierii voluntari din cadrul SVSU Podoleni alături de pompierii militari din cadrul Detașamentului Piatra Neamț.
  A ars vegetaţie uscată pe o suprafață de aproximativ 20 ha din cauza focului deschis în spații deschise.

 • În jurul orei 13:00, prin apel la 112, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată produs în comuna Gâdinți.
  La locul solicitării s-au deplasat pompierii romașcani împreună cu voluntarii din cadrul SVSU Gâdinți.
  Accesul până la locul evenimentului a fost dificil, neputându-se interveni cu autospeciala de stingere.
  Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul, ce s-a manifestat  vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 5 ha, cu posibilitatea propagării la fondul forestier.
  Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.

Incendii de vegetație în Roman

 • pe strada Ștefan cel Mare unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 800 mp
 • pe strada Bogdan Dragoș unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 10 ha.
 • pe strada Narciselor unde au ars 6 bălți de paie, aproximativ 1000 mp cultură de porumb și vegetație uscată pe o suprafață de 3000 mp
 • pe malul râului Siret (zona Stației de epurare) unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 14 ha.

Focul deschis în spații deschise a fost cauza probabilă de producere a acestor incendii.

Locuințe în flăcări în Neamț

Pe lângă incendiile de vegetație, pompierii nemțeni au intervenit și la stingerea incendiilor produse la locuințe și anexe gospodărești.

Vineri 18 februarie

 • În jurul orei 02:30, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o anexă gospodărească în localitatea Magazia din comuna Crăcăoani.
  La locul solicitării s-au deplasat pompierii  cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț și voluntari din cadrul SVSU Crăcăoani.
  La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta cu flacără deschisă, generalizat, la o anexă gospodărească cu posibilitatea propagării la locuința aflată în imediata apropiere.
  Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite. Au ars aproximativ 5 tone lemne de foc, 4 t de plante furajere, 5 găini și 3 iepuri.
  Incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza depozitării necorespunzătoare a cenușii și jarului nestins în apropierea materialelor combustibile.

 • În această dimineață, în jurul orei 06:30, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă în localitatea Săcăleni din comuna Poienari.
  Pentru localizarea și lichidarea incendiului au intervenit pompierii de la Punctul de lucru Poienari și Detașamentul Roman cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD împreună cu voluntari din cadrul SVSU Poienari.
  Până la sosirea forțelor de intervenție persoanele ce se aflau în locuință s-au autoevacuat.
  Incendiul se manifesta generalizat la acoperișul și în interiorul unei locuințe cu posibilitatea propagării la anexele gospodărești și la locuințele învecinate.
  Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite. Au ars acoperișul pe o suprafață de aproximativ 130 mp și bunurile materiale din interiorul casei (obiecte de mobilier, articole de îmbrăcăminte, materiale textile, aparate electrice și electrocasnice, documente etc).
  Coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile a fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu.
  Nu au fost victime.

Sâmbătă 19 februarie

 • În jurul orei 16:20, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la un apartament situat într-un bloc de locuințe din strada Cojușna din orașul Bicaz
  Incendiul s-a manifestat în balconul unui apartament situat la primul etaj. Locatarii apartamentului (2 adulți și un minor) s-au autoevacuat până la sosirea forțelor de intervenție.
  La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la SVSU Bicaz și Detașamentul de pompieri Piatra Neamț.
  Până la sosirea pompierilor militari, incendiul a fost localizat și lichidat de către cetățeni și voluntarii din cadrul SVSU Bicaz.
  Incendiul s-a produs,  cel mai probabil,  din cauza unei țigări (fumatul în locuri nepermise).
  Nu au fost victime și nici nu a fost necesară evacuarea locatarilor din bloc.

Luni 21 februarie

 • În jurul orei 05.28, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă din localitatea Oșlobeni din comuna Bodești. Incendiul se manifesta la acoperiș, cu posibilitatea propagării la întreaga locuință și la anexele gospodărești.
  La locul solicitării s-au deplasat pompierii voluntari din cadrul SVSU Bodești cu o autospecială de stingere și pompierii militari din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.
  Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite. Au ars: acoperișul locuinței pe o suprafață de aproximativ 20 mp și bunuri materiale aflate în pod.
  Coșul de fum neprotejat termic față de materiale combustibile a fost cauza probabilă de producere a incendiului.
  Nu au fost victime.

 • Prin apel la 112, în jurul orei 14:14, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o anexă gospodărescă din comuna Tarcău.
  Incendiul se manifesta la o anexă gospodărescă cu rol de magazie,  cu posibilitatea propagării la locuință.
  La locul evenimentului au fost alocate forțe și mijloace de la Detașamentul Piatra Neamț și SVSU Tarcău și Bicaz.
  Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite. Au ars Magazia din lemn cu o suprafață de aproximativ 30 mp, 2,5 mc lemne foc, un circular și o bicicletă.
  Focul deschis în spații deschise a fost cauza probabilă de producere a incendiului.
  Nu au fost victime.
 • Prin apel la 112, în jurul orei 17:30, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un coș de fum al unei clădiri ce a aparținut CAP – ului în localitatea Vădurele din comuna Cândești. La parterul acestei clădiri (pavilion administrativ), într-o încăpere, este amenajat Praclisul Parohiei Vădurele.
  La locul evenimentului au fost alocate forțe și mijloace din cadrul SVSU Cândești și Detașamentul de pompieri Piatra Neamț.
  La sosirea primelor echipaje de intervenție, incendiul se manifesta la acoperișul unei clădiri în jurul coșului de fum, cu posibilitatea propagării la întreaga clădire.
  Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite. Au ars aproximativ 8 mp din tavanul unei încăperi și 5 ml de grindă.
  Coșul de fum deteriorat a fost cauza probabilă de producere a incendiului.
 • În jurul orei 18:09, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărescă din localitatea Straja, comuna Tarcău.
  La locul solicitării s-au deplasat pompierii voluntari din cadrul SVSU Tarcău și pompierii militari din cadrul Detașamentului Piatra Neamț.
  La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la o construcție din lemn  și la vegetația uscată.
  Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite. Au ars vegetație uscată  pe o suprafață de aproximativ 2000 mp și o construcție din lemn cu o suprafață de 50 mp.
  Focul deschis în spații deschise a fost cauza probabilă de producere a incendiului.
 • În jurul orei 12:38, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o anexă gospodărească în localitatea Poiana Humei din comuna Oniceni.
  Incendiul se manifesta cu flacără deschisă la un adăpost pentru animale cu posibilitatea propagării la locuință și la alte anexe gospodărești.
  Pentru localizarea și lichidarea incendiului au intervenit pompierii voluntari din cadrul SVSU Oniceni (cu o autospecială de stingere) și pompierii militari din cadrul Punctului de lucru Poienari (cu o autospecială de stingere).
  Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite. Au ars adăpostul pentru animale (construcție din lemn cu o suprafață de aproximativ 10 mp) și 3 porci.
  Jocul copiilor cu focul a fost cauza probabilă de producere a incendiului.
 • Prin apel la 112, în jurul orei 13:45, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o anexă gospodărească în localitatea Holm din comuna Pâncești.
  La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de lucru Poienari cu o autospecială de stingere și voluntari din cadrul SVSU Pâncești.
  La sosirea primelor echipaje de intervenție incendiul se manifesta generalizat la o anexă gospodărească în care erau depozitate plante furajere, cu posibilitatea propagării la locuință și la anexele gospodărești aflate în apropiere.
  Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite.  Au ars anexa gospodărescă și aproximativ trei tone de plante furajere.
  Incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza scânteilor purtate de vânt și căzute pe materialele combustibile.

Galerie de imagini

Foto: ISU Neamț

Instagram InfoNeamț

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com